DISTRIBUIȚI
Service members of pro-Russian troops are seen atop of an armoured personnel carrier during Ukraine-Russia conflict in the southern port city of Mariupol, Ukraine April 21, 2022. REUTERS/Chingis Kondarov

Într-o zonă ocupată temporar de Rusia în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), soldaţi angajaţi prin contract în armata rusă i-au ameninţat cu moartea pe generalul Valeri Solodciuk şi pe gărzile sale de corp, provenind din trupele speciale, după ce acesta venise pentru a-i forţa să reia un atac împotriva unor poziţii ucrainene, relatează publicaţia ucraineană Liga.net., potrivit agerpres.

Aceste detalii provin dintr-o interceptare a unei discuţii telefonice între un soldat rus şi soţia sa din Rusia, făcută publică luni de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).


Citeşte şi: Lavrov dezminte că Putin este bolnav – Black News

Soldaţii au refuzat să se supună ordinului generalului, care a ţipat un timp la ei şi în cele din urmă a plecat din prima linie a frontului.

„Unitatea noastră nu s-a supus aproape în întregime. El a început să agite pistolul, să tragă în aer: ‘Eu, ne zice, vă ucid pe toţi, dacă … nu vă duceţi acolo!’ (…) Un băietan i-a spus: ‘Pleacă, cară-te!’ Apoi a scos o grenadă, căreia i-a îndepărtat inelul de siguranţă şi i-a zis: ‘Ei, bine, haide împuşcă-mă! Vom sări în aer împreună!’ „, îi povesteşte soldatul soţiei sale.

Gărzile generalului „au început să ne împingă cu vârful puştilor şi noi am îndreptat armele spre ele. Într-un cuvânt, era să ne împuşcăm unii pe alţii”, afirmă el, adăugând că generalul înfuriat a urcat în maşină şi a plecat.

La începutul convorbirii telefonice, soldatul îi spune soţiei că din grupul lor (tactic la nivel de batalion, BTG) din 650 de militari au rămas „doar 215”, restul au fost ucişi sau răniţi.

Din februarie până în aprilie 2022, generalul Solodciuk a condus operaţiunea de capturare a Kievului dinspre vest. Militarii din unităţile subordonate lui sunt implicaţi în crime de război împotriva civililor din regiunea Kiev, notează Liga. net.

Pe de altă parte, o maşină-capcană a explodat luni dimineaţă la Melitopol, făcând doi răniţi, a indicat administraţia prorusă din acest oraş din sudul Ucrainei, ocupat de forţele ruse, care au acuzat Kievul că s-ar afla în spatele „atentatului”, potrivit AFP.

„În jurul orei 8:00 dimineaţă, o maşină capcană a sărit în aer în centrul oraşului”, a indicat administraţia acestui oraş de lângă Marea Azov, raportând doi răniţi, „voluntari care au adus ajutor umanitar”, în vârsta de 25 şi 28 de ani.

Explozia a avut loc în zona în care se află administraţia militaro-civilă a ‘colaboraţioniştilor’, precum şi reşedinţa – un imobil cu mai multe etaje – a ‘falsului’ guvernator şi ‘trădător’ Evgheni Baliţki, specifică Ukrainska Pravda.

Potrivit publicaţiei citate, în urma deflagraţiei a fost rănită Evghenia Zaiţeva, o rudă a pretinsului guvernator instalat de forţele de ocupaţie. Conform informaţiilor preliminare, au fost rănite două femei şi un tânăr, notează Ukrainska Pravda.

Melitopolul a fost cucerit de forţele ruse în primele zile ale ofensivei Moscovei în Ucraina. La 11 martie, primarul acestui oraş, Ivan Fedorov, a fost răpit de ruşi, fiind eliberat câteva zile mai târziu. În oraş a fost instalată apoi o administraţie prorusă.

La 23 mai, Andrei Şevcik, primarul instalat de Moscova la Energodar, un alt oraş din sudul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost rănit într-o explozie împreună cu cele două gărzi de corp ale sale.

Citeşte şi: Uraganul Agatha ameninţă să lovească Mexicul, unde ar putea deveni un ciclon de categoria 3 – Black News

Oraşele Melitopol şi Energodar ţin de regiunea ucraineană Zaporojie, ocupată în mare parte de Moscova. Ea se învecinează cu regiunea Herson, aflată în întregime sub control rusesc, a cărei anexare de către Rusia se profilează.

Controlul Rusiei asupra coastei Mării Azov (Herson, Zaporojie şi Doneţk), inclusiv portul Mariupol, permite constituirea unui coridor terestru care să conecteze teritoriul Rusiei de Peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.