DISTRIBUIȚI
afp

Soldaţii din misiunea Uniunii Africane în Somalia (AMISOM) au părăsit marţi stadionul naţional din Mogadiscio, una din bazele lor începând din 2011, obiectivul urmând să fie renovat şi utilizat din nou pentru evenimente sportive, a constatat un jurnalist al AFP, potrivit agerpres.

„Mulţumim AMISOM pentru predarea către guvern a stadionului deoarece poporul somalez cerea de mult timp reluarea activităţilor sportive”, a declarat ministrul Apărării, Hassan Ali, într-o ceremonie.


Citește și: Demisie surprinzătoare în guvernul francez. Unul dintre cei mai populari miniștri a renunțat la funcție

Ultimul meci de fotbal organizat pe stadionul naţional, cu o capacitate de 6.000 de locuri, a avut loc în anul 2003, conform Comitetului pentru Sport din capitala Somaliei.

De-a lungul anilor, stadionul a fost utilizat ca bază pentru mai multe grupări armate, inclusiv de militanţii islamişti shebab între 2008 şi 2011, care au interzis orice eveniment sportiv în capitală.

În 2011, AMISOM a alungat gruparea shebab din Mogadiscio şi a transformat stadionul într-una din cele patru baze importante ale sale în Somalia.

Citește și: În sfârșit, s-a aflat unde și cu cine și-a petrecut Vladimir Putin vacanța de vară

Construit cu ajutorul guvernului chinez şi inaugurat în 1978, stadionul este „un simbol naţional”, a apreciat un membru al Comitetului pentru Sport.

Departe de trecutul glorios, stadionul este acum invadat de vegetaţie iar pereţii săi păstrează urmele a multe gloanţe, semn al numeroaselor lupte ce au avut loc în Mogadiscio de aproape 30 de ani.