DISTRIBUIȚI

Soldaţi americani au sosit joi în Slovacia pentru a participa la exerciţiile NATO, pe fondul tensiunilor accentuate dintre ruşi şi occidentali din cauza crizei ucrainene, scrie AFP, potrivit agerpres.

„Exerciţiile Saber Strike 22 sunt dedicate să consolideze cooperarea dintre aliaţi”, le-a declarat jurnaliştilor şeful statului major al armatelor slovace, generalul Daniel Zmeko.


Citește și: Trei morţi în Polonia în urma furtunilor violente care s-au abătut asupra Europei

„Aceste exerciţii ne vor permite să testăm capacitatea de a lucra împreună cu cel mai puternic şi mai important partener strategic al nostru în domeniul militar”, a adăugat el, în momentul în care ateriza primul avion aducând echipament militar din Germania la baza Kuchyna.

Exerciţiile, prevăzute de la 5 la 10 martie, urmează să implice 1.200 de soldaţi americani şi 500 de vehicule.

Ele sunt organizate în plină criză între Rusia şi NATO în jurul Ucrainei şi securităţii europene, occidentalii acuzând Moscova că pregăteşte o intervenţie militară împotriva Kievului.

Citeşte şi: De unde va veni următoarea variantă îngrijorătoare a coronavirusului? – Black News

Statele Unite au anunţat trimiterea de întăriri în Europa de Est, dintre care detaşamente au fost deja relocate în Polonia, nu departe de frontiera cu Ucraina.

Slovacia, membră a UE şi NATO şi al cărei guvern şi-a exprimat sprijinul pentru Ucraina, nu găzduieşte trupe americane în mod permanent, mai scrie AFP.