DISTRIBUIȚI

Marile grupuri politice din Parlamentul European au deplâns joi lipsa de unitate arătată marţi la Ankara de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la întâlnirea lor cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi le cere să vină să ofere explicaţii în plen, relatează AFP, potrivit agerpres.

Înregistrarea video în care se vede cum Von der Leyen stă aşezată pe canapea, departe de fotoliile alocate lui Michel şi Erdogan de protocol, în timpul reuniunii lor din capitala Turciei, i-a şocat pe numeroşi eurodeputaţi.


Citește și: Madrilenii se înghesuie să se vaccineze cu AstraZeneca

„Întâlnirea de la Ankara a preşedinţilor Von der Leyen şi Michel ar fi trebuit să transmită un mesaj de fermitate şi de unitate în abordarea europeană faţă de Turcia. Din păcate, ea s-a tradus printr-un simbol al lipsei de unitate, cei doi preşedinţi neştiind să facă un front comun când era necesar. Aşteptăm mai mult de la politica externă a UE”, a declarat germanul Manfred Weber, preşedintele grupului Partidului Popular European (PPE), care a cerut o dezbatere în plen.

Preşedinta grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), eurodeputata spaniolă Iratxe Garcia Perez, a cerut de asemenea audierea preşedinţilor celor două instituţii „pentru a clarifica ce s-a întâmplat” şi pentru a vedea „cum să facem astfel încât instituţiile europene să fie respectate”.

Imaginile cu întâlnirea de la Ankara „ne fac rău” şi „arată că a fost vorba de ceva organizat”, a acuzat şi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune.

„Nu vreau o Europă naivă, fragilă. Avem de-a face cu interlocutori, cum e preşedintele turc, care cunosc forţa imaginilor, valoarea de simbol. Trebuie să fim mult mai fermi”, a spus el.

Miercuri, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Ursula von der Leyen şi-a exprimat nemulţumirea că a fost plasată diferenţiat şi a cerut să fie tratată pe o poziţie egală cu preşedintele Consiliului European.

Cu toate acestea, conform protocolului european, preşedintele Consiliului are întâietate asupra preşedintelui Comisiei pe plan internaţional, cum a reamintit pentru publicaţia Politico fostul preşedinte al executivului comunitar Jean-Claude Juncker.

Citește și: Democrații lui Moon Jae-in PIERD alegerile în Seul şi Busan

Turcia a denunţat joi „acuzaţiile nedrepte” care i se aduc după incidentul protocolar, afirmând că aşezarea fotoliilor, în jurul căreia a izbucnit polemica, a fost sugerată de partea europeană, vizita fiind pregătită de ambasadorul UE la Ankara.

„Solicitările UE au fost respectate. Asta înseamnă că felul în care au fost dispuse locurile s-a făcut după solicitarea lor. Serviciile noastre de protocol s-au întâlnit înaintea reuniunii, iar solicitările lor (ale UE – n.r.) au fost respectate”, a declarat şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu.