DISTRIBUIȚI

Avansul Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) în intenţiile de vot ale electoratului spaniol în perspectiva alegerilor din 10 noiembrie este în scădere, făcând tot mai puţin probabil scenariul ca premierul în exerciţiu Pedro Sanchez să obţină o majoritate, indică un sondaj de opinie realizat de GAD3 pentru cotidianul ABC, transmite luni Reuters, potrivit agerpres.

Socialiştii ar pierde cinci mandate parlamentare şi împreună cu partidul Unidas Podemos (extremă stânga) ar urma să deţină 155 dintre cele 350 de locuri în Congresul Deputaţilor (camera inferioară a parlamentului spaniol), având nevoie de sprijinul separatiştilor şi al naţionaliştilor pentru a coagula o majoritate, într-o perioadă de sporire a tensiunilor în Catalonia.


Citeşte şi: Scandal sexual în Congresul american! O democrată este forţată să demisioneze – VIDEO

Partidele de pe partea dreaptă a scenei politice spaniole, printre care formaţiunea de extremă dreapta Vox, ar obţine împreună 160 de mandate, cu 11 mai multe decât în aprilie.

Partidul Popular (PP, de opoziţie) ar urma să aibă 100 de mandate, cu 34 mai multe faţă de scrutinul din aprilie, iar partidul liberal Ciudadanos ar obţine doar 17 locuri, cu 40 mai puţine faţă de acum şase luni.

Citeşte şi: Alberto Fernandez a câştigat alegerile prezidenţiale din Argentina

Sondajul GAD3 a fost realizat pe un eşantion de 2.730 de cetăţeni spanioli cu drept de vot, în perioada 21-24 octombrie, pe fondul protestelor din Catalonia faţă de condamnarea la închisoare a nouă lideri separatişti.