DISTRIBUIȚI

Socialiştii bulgari, aliaţi în cadrul coaliţiei care a format fostul guvern al premierului Kiril Petkov, au anunţat miercuri că nu vor susţine un nou cabinet condus de Petkov, nemulţumiţi de decizia acestuia de a expulza 70 de diplomaţi ruşi, relatează Reuters, potrivit agerpres.   

Poziţia socialiştilor va aduce probabil Bulgaria mai aproape de noi alegeri în toamnă, al patrulea scrutin din aprilie 2021.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Formaţiunea a numit expulzarea diplomaţilor în baza unor suspiciuni de spionaj drept „inacceptabilă”.

„Suspendăm orice convorbiri cu partidul PP (Continuăm Schimbarea) pentru formarea unui nou guvern”, a declarat lidera socialistă şi fosta adjunctă a şefului guvernului Kornelia Ninova. „Decizia de a expulza 70 de diplomaţi ruşi este fără precedent… Pentru noi este complet inacceptabilă”, a spus ea.

Ninova a spus că Petkov a luat decizia de a-i expulza pe diplomaţi fără aprobarea guvernului şi că partidul ei s-ar putea întoarce la negocieri pentru un guvern de coaliţie cu PP dacă Petkov nu va mai fi nominalizat ca prim-ministru.

Preşedintele Rumen Radev a refuzat să comenteze asupra expulzărilor, afirmând că îi lipsesc informaţiile detaliate, dar şi-a exprimat speranţa că Petkov a luat în considerare consecinţele deciziei sale.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

Partidul PP încearcă să adune o majoritate pentru un nou guvern, după ce cabinetul său a fost înlăturat în urma unei moţiuni de cenzură săptămâna trecută, dar analiştii erau sceptici că ar putea reuşi încă înainte de decizia socialiştilor.

Petkov a avut o poziţie neobişnuit de fermă împotriva Rusiei pentru o ţară care are legături culturale, religioase şi istorice cu Rusia şi a fost multă vreme o atracţie pentru turiştii ruşi, comentează Reuters.