DISTRIBUIȚI
Teller Report

Social-democraţii la putere în Suedia au anunţat luni deschiderea unei dezbateri interne cu privire la situaţia strategică a ţării şi posibilitatea aderării la NATO, avută de acum în vedere după invazia rusă în Ucraina, transmite AFP, potrivit agerpres.

Şefa guvernului şi a social-democraţilor, Magdalena Andersson, a afirmat la sfârşitul lui martie că ‘nu exclude’ o candidatură la alianţa militară occidentală, după ce, într-o primă instanţă, îşi exprimase preferinţa ca Suedia să rămână în afara alianţelor militare.


Citeşte şi: Kaczynski acuză Rusia pentru tragedia aviatică de la Smolensk – Black News

Istoric opus unei aderări la NATO, partidul social-democrat suedez a revalidat o moţiune în acest sens la ultimul său congres.

Însă Magdalena Andersson s-a declarat pregătită să schimbe această linie, cu cinci luni înaintea unui scrutin parlamentar în care subiectul se anunţă unul central.

Dezbaterea internă, deschisă tuturor membrilor partidului, va fi ‘o discuţie mai largă decât chestiunea unui da sau a unui nu aderării la NATO’, a arătat într-un comunicat numărul doi al social-democraţilor, Tobias Baudin, potrivit căruia ‘acest dialog privind politica de securitate’ ar trebui să se încheie până la vară.

O schimbare de poziţie a primului partid suedez ar fi una istorică şi ar deschide calea aderării ţării la NATO, într-un context în care Finlanda vecină se pregăteşte să ia o decizie în lunile următoare.

Ca şi Finlanda, Suedia nu este membră a NATO şi, oficial, este nealiniată militar, chiar dacă este partener al Alianţei şi a renunţat la linia de neutralitate strictă după sfârşitul Războiului Rece.

Candidatura lor la NATO, de neconceput din punct de vedere politic în urmă cu două luni, a devenit posibilă şi, în ce priveşte Helsinki, chiar probabilă.

După declanşarea invaziei în Ucraina, sprijinul pentru o aderare la NATO s-a dublat aproape în aceste ţări, ajungând la aproape 50% în Suedia şi la 60% în Finlanda, în timp ce opiniile defavorabile au scăzut la 20-30%.

În Suedia, subiectul se anunţă una din marile teme ale campaniei pentru viitoarele alegeri legislative de pe 11 septembrie.

Citeşte şi: Emmanuel Macron este favorit în turul al doilea al prezidenţialelor din Franţa – Black News

Conservatorul Ulf Kristersson, liderul opoziţiei de dreapta, şi-a anunţat intenţia de a depune o candidatură de aderare dacă va obţine o majoritate în parlament.

Şi Democraţii Suediei (SD), extrema dreaptă clasată pe locul al treilea la alegerile din 2018, şi-au arătat deschiderea faţă de ideea aderării la NATO, după ce anterior fuseseră împotrivă. O reuniune internă a conducerii partidului a fost convocată luni pe acest subiect.