DISTRIBUIȚI
Spiegel

Partidul Social-Democrat german (SPD) doreşte ca experta în sănătate Bärbel Bas să devină preşedinte al Bundestagului, camera inferioară a parlamentului de la Berlin, în încercarea ca principalele trei funcţii politice din Germania să nu fie deţinute doar de bărbaţi, transmite miercuri Reuters, potrivit agerpres.

Comitetul executiv al grupului parlamentar al SPD a susţinut în unanimitate această propunere, potrivit unui purtător de cuvânt al social-democraţilor.


Citește și : O asociaţie ‘împotriva islamofobiei’ din Franţa a fost dizolvată pentru că incita la ură

Liderul SPD, Olaf Scholz, are şanse mari să îi succeadă conservatoarei Angela Merkel în funcţia de cancelar al Germaniei, în urma alegerilor parlamentare din 26 septembrie, în timp ce social-democratul Frank-Walter Steinmeier şi-a exprimat intenţia de a candida pentru un al doilea mandat de preşedinte al ţării.

Bärbel Bas, care din 2019 este vicelider al grupului parlamentar social-democrat, ar deveni a treia femeie care ocupă postul de preşedinte al Bundestagului.

Propunerea de a o susţine pe Bärbel Bas pentru preşedinţia Bundestagului, care luni ar urma să fie aprobată oficial de grupul parlamentar al SPD, sporeşte şansele lui Steinmeier de a fi reales în funcţia de preşedinte al Germaniei.

Citește și : Putin îi bagă în concediu plătit pe toţi ruşii

Chiar dacă Germania a fost condusă de o femeie în ultimii 16 ani, femeile reprezintă doar 34,7% din noul Bundestag, cu 4 puncte procentuale mai mult decât în precedentul legislativ german.