DISTRIBUIȚI
dpa

Sprijinul alegătorilor germani pentru Partidul Social Democrat (SPD) a scăzut după ce membrii formaţiunii au desemnat săptămâna trecută la conducere un tandem de stânga sceptic faţă de rămânerea în guvernul de mare coaliţie cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, indică un sondaj de opinie publicat sâmbătă, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Vineri, congresul SPD i-a mandatat pe noii lideri, Saskia Esken şi Norbert Walter-Borjans, să discute cu partenerii de coaliţie despre continuarea guvernării, stabilind unele condiţii – investiţii în infrastructură, măsuri mai dure de mediu şi o creştere a salariului minim -, mai puţin ambiţioase decât doreau unii membrii cu orientare mai la stânga.


Citește și : Peste 100 de incendii de vegetație sunt active în Australia. Orașul Sydney, amenințat de un ‘mega-focar’

Sondajul Forsa publicat sâmbătă arată SPD la 11% din intenţiile de vot, în scădere cu trei puncte procentuale faţă de săptămâna anterioară şi ajuns din nou la cel mai coborât nivel, înregistrat în iunie, după emisia anunţată de fosta lideră Andrea Nahles în urma rezultatului dezastruos în alegerile pentru Parlamentul European.

Acelaşi sondaj îi plasează pe conservatorii lui Merkel la 28% (+1%), în timp ce Alternativa pentru Germania (AfD) înregistrează tot o creştere de un punct procentual, ajungând la 14%.

‘Contrar a ceea ce a sperat SPD, lunga căutare a unui lider nu s-a dovedit a fi un apogeu al democraţiei, ci mai degrabă o mare dezamăgire’, a comentat directorul institutului Forsa, Manfred Guellner.

‘Votanţii s-au săturat ca SPD să fie obsedat de el însuşi, ei vor ca el să guverneze’, a declarat Guellner pentru Reuters.

Citește și : Statele Unite anunţă o recompensă de 5 milioane dolari pentru capturarea unui traficant de droguri mexican

Conservatorii au afirmat că nu vor renegocia acordul de coaliţie din 2018, dar că sunt deschişi unor idei noi.

În opinia lui Guellner, abordarea SPD nu a fost suficientă pentru a-i câştiga de partea sa pe alegătorii atraşi de Verzi, formaţiune aflată în sondajul Forsa la cota de 22%, faţă de scorul de 8,9% obţinut în alegerile federale din 2017.