DISTRIBUIȚI
Reuters

Liderul social-democraţilor din Macedonia de Nord, premierul în exerciţiu Zoran Zaev, a fost mandatat joi de şeful statului, Stevo Pendarovski, să formeze un nou guvern, după victoria strânsă înregistrată de partidul său la alegerile legislative de luna trecută, informează AFP, Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Zaev, care dispune acum de un interval de 20 de zile pentru a forma un nou executiv, s-a angajat să conducă „un guvern care nu se va abate de la drumul care duce la aderarea la Uniunea Europeană, după obţinerea aderării la NATO”. Macedonia de Nord a devenit membră a alianţei militare la sfârşitul lui martie.


Citește și : Preşedintele Turciei îl acuză pe Macron de intenţii coloniale în Liban: ‘Noi nu ne ducem să facem poze!’

Zoran Zaev a demisionat în ianuarie a.c., după ce iniţial, în octombrie anul trecut, Uniunea Europeană a refuzat începerea negocierilor de aderare cu ţara sa, înainte de a le da undă verde, tot în primăvară. Din cauza crizei coronavirusului, alegerile legislative prevăzute iniţial pentru 12 aprilie au fost amânate pentru 15 iulie.

Coaliţia formată din Partidul Social-Democrat (SDSM) al fostului premier şi micul partid al minorităţii albaneze, BESA, a avut cel mai bun rezultat la scrutinul din iulie, obţinând 46 din cele 120 de mandate parlamentare, urmată de formaţiunea conservatoare rivală a social-democraţilor, VMRO-DPMNE, condusă de Hristijan Mickoski şi care a obţinut 44 de mandate. Un alt partid al minorităţii albaneze, DUI, are 15 deputaţi. Au mai intrat în legislativ coaliţia formată din formaţiunile Alianţa pentru Albanezi (AA) şi Alternativa (AAA), cu 12 deputaţi, micul partid de stânga Levica, cu două mandate, şi un alt partid al albanezilor, DPA, cu un singur mandat.

Citește și : Zeci de clădiri istorice din Beirut riscă să se prăbușească în orice moment

DUI, cu care Zaev speră să poată încheia o alianţă de guvernare, a cerut ca următorul premier să fie un etnic albanez din Macedonia de Nord, iar într-un comunicat difuzat joi liderul formaţiunii, Ali Ahmeti, a reiterat că DUI nu a renunţat la această revendicare.

Albanezii reprezintă circa un sfert dintre cei 1,8 milioane de locuitori ai Macedoniei de Nord şi se plâng de discriminări economice şi sociale din partea majorităţii slave ortodoxe.