DISTRIBUIȚI
Turkish Minute

Şeful diplomaţiei turce a cerut marţi explicaţii Rusiei cu privire la prezenţa unui bărbat acuzat de Ankara că este ‘terorist’, la o reuniune a reprezentanţilor politici şi ai societăţii civile siriene care se desfăşoară la Soci, informează AFP.

Solicitarea Turciei vizează prezenţa la Soci a lui Mihrac Ural, prezentat de Ankara drept liderul unui grup de inspiraţie marxistă numit ‘Acilciler’, acuzat inclusiv de a fi responsabil de un atentat care s-a soldat cu 52 de morţi şi peste o sută de răniţi la Reyhanli, la frontiera siriană, în mai 2013, conform agerpres.


Mihrac Ural locuieşte în Siria, unde a depus jurământul de credinţă faţă de regimul lui Bashar al-Assad, împotriva căruia Ankara îi susţine pe insurgenţii sirieni.

Citește și : Marea Britanie : Guvernul a încercat să minimalizeze un raport pesimist privind situaţia economică după Brexit

O sursă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Turciei a denunţat prezenţa acestui la Soci, afirmând că numele lui nu apare pe lista participanţilor adusă în prealabil la cunoştinţa Ankarei. Turcia a cerut ‘explicaţii’ din partea Rusiei, care a promis că va studia problema, a adăugat această sursă.

‘Congresul de dialog naţional sirian’ convocat de Moscova, principalul susţinător al Damascului, a început marţi în staţiunea balneară rusă Soci, cu ambiţii mult revizuite în scădere, în timp ce unele grupări ale rebelilor sirieni, ale kurzilor şi ţări occidentale au refuzat să participe.

Obiectivul reuniunii era de a găsi un început de soluţie diplomatică la conflictul sirian care s-a soldat din 2011 şi până în prezent cu peste 340.000 de morţi.

Extrem de activi în anii 1970, membrii ‘Acilciler’ sunt o ramură a unei mişcări de extremă stânga clandestină, fondată în 1972, Partidul-Front de eliberare populară din Turcia (THKP-C).

În urma represiunilor care au urmat după lovitura de stat militară din 1980, gruparea a intrat în ‘hibernare’, iar Mihrac Ural şi-a găsit refugiul în Siria vecină. Supranumit ‘hiena’, Mihrac Ural are astăzi peste 60 de ani şi ar avea cetăţenie siriană, potrivit presei turce.

Susţinători ai minorităţii alawite din care face parte preşedintele sirian Bashar al-Assad, membrii ‘Acilciler’ au luptat, potrivit presei turce, de partea armatei acestuia împotriva rebelilor, în mai multe zone de lângă frontiera turcă.