DISTRIBUIȚI
euronews

Fostul preşedinte peruan Pedro Pablo Kuczynski, aflat în detenţie provizorie în cadrul scandalului de corupţie Odebrecht, a fost spitalizat de urgenţă miercuri pentru o problemă de tensiune, a anunţat unul dintre apropiaţii săi, la puţin timp după ce un alt fost şef de stat, Alan Garcia, implicat în acelaşi scandal, a murit după ce şi-a tras un glonte în cap când poliţiştii au venit să-l aresteze, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Fostul preşedinte Kuczynski a fost transferat la clinica anglo-americană din cauza unei probleme de tensiune arterială ridicată”, a declarat deputatul Gilbert Violeta, care conduce partidul fostului şef de stat.


Citește și : Justiţia franceză ordonă trimiterea în instanţă a unchiului preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru spălare de bani

În vârstă de 80 de ani, Pedro Pablo Kuczynski se află la terapie intensivă, a adăugat el pe postul de radio RPP.

Cel pe care peruanii îl numesc „PKK” a devenit în martie 2018 primul preşedinte în exerciţiu care a demisionat din cauza legăturilor sale cu Odebrecht, care a afirmat că a plătit aproape cinci milioane de dolari unor companii de consultanţă legate direct de fostul şef al statului, pe atunci ministru, în perioada 2004-2013.

Acest gigant brazilian din domeniul construcţiilor a dat mită în peste un deceniu o sumă totală de 788 milioane de dolari în circa zece state latinoamericane pentru a obţine contracte, potrivit Departamentului american al Justiţiei. Compania a recunoscut că a plătit mite în valoare de 29 de milioane de dolari în Peru între 2005 şi 2014.

Pedro Pablo Kuczynski a fost arestat miercurea trecută şi plasat în detenţie provizorie.

Citește și : Incendiu la Notre-Dame: Clopotele catedralelor din Franța au bătut în semn de solidaritate ‘cu dioceza din Paris’

Ultimii patru preşedinţi peruani – Alejandro Toledo (2001-2006), Alan Garcia (1985-1990, 2006-2011), Ollanta Humala (2011-2016) şi Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018) sunt în colimatorul justiţiei, iar lidera opoziţiei, Keiko Fujimori, a fost plasată în detenţie provizorie pe 31 octombrie.