DISTRIBUIȚI

Iranul a avertizat împotriva „oricărei ingerinţe” din partea Suediei, după ce guvernul de la Stockholm a făcut apel la Teheran să nu-l execute pe Ahmadreza Djalali, om de ştiinţă iraniano-suedez condamnat la moarte de autorităţile iraniene pentru spionaj, transmite miercuri AFP, potrivit agerpres.

„Puterea judiciară a Republicii islamice Iran este independentă. Orice ingerinţă în elaborarea sau executarea deciziilor justiţiei este respinsă ca inacceptabilă”, a scris purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Saed Khatibzadeh, într-un comunicat difuzat marţi seara.


Citește și: Trei miniștri libanezi ar putea fi judecați pentru catastrofa din Beirut

În comunicat se adaugă că informaţiile autorităţilor suedeze legate de „situaţia dlui Djalali, închis pentru că a comis infracţiuni de securitate”, sunt „incomplete şi false”.

Reacţia autorităţilor de la Teheran vine după ce ministrul suedez de externe Ann Linde a anunţat marţi că a solicitat, în timpul unei discuţii cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, ca execuţia lui Ahmadreza Djalali să fie anulată.

Djalali, specialist în medicina de urgenţă şi care lucra la Institutul Karolinska, o facultate de medicină din Stockholm, a fost arestat în timpul unei vizite în Iran în aprilie 2016. El a fost condamnat pentru transmiterea de informaţii despre doi experţi nucleari iranieni către Mosad, informaţii care ar fi condus la asasinarea lor.

Djalali a susţinut că a fost condamnat pentru că a refuzat să spioneze în numele Iranului în timp ce lucra în Europa.

În februarie 2018, în timp ce se afla în detenţie, Suedia i-a acordat lui Djalali cetăţenia suedeză, la câteva luni după ce Curtea Supremă iraniană a confirmat condamnarea sa la moarte. Iranul nu recunoaşte dubla cetăţenie.

Citește și: Joe Biden anunță revenirea Americii în poziția în care să conducă lumea

Condamnarea la moarte a lui Djalali a fost denunţată de organizaţiile pentru drepturile omului, inclusiv de către Amnesty International şi experţi ai ONU în domeniul drepturilor omului.

Soţia medicului a declarat marţi că soţul ei i-a comunicat că a fost transferat într-o altă închisoare unde urma să fie plasat în izolare, ceea ce înseamnă că execuţia este iminentă.