DISTRIBUIȚI
People walk on a pathway over a pond amidst heavy smog in New Delhi, India November 3, 2022. REUTERS/Adnan Abidi

Un smog gros a cuprins capitala Indiei, New Delhi, marţi, în contextul în care poluarea aerului se înrăutăţeşte odată cu sosirea iernii, ridicând concentraţiile de particule fine din aer la niveluri de peste trei ori mai mari decât limitele admise, informează Reuters, potrivit agerpres.

Locuitorii din New Delhi, cea mai poluată capitală a lumii, se confruntă cu dificultăţi de respiraţie în fiecare iarnă, în condiţiile în care temperaturile scăzute şi vânturile prea slabe ţin agenţii poluanţi în proximitatea solului.


Citeşte şi: Prima zi a Ministerialei NATO de la Bucureşti – Black News

„Pe măsură ce temperaturile minime scad, apariţia graduală a ceţii în timpul primelor ore ale dimineţii va creşte, ducând la deteriorarea indicelui de calitate a aerului (AQI)”, a anunţat un serviciu al guvernului federal indian, Sistemul pentru Calitatea Aerului şi Previziuni şi Cercetări Meteorologice (SAFAR), în buletinul său zilnic.

AQI a depăşit marţi în anumite zone ale metropolei indiene pragul de 400, considerat „sever” în ceea ce priveşte poluarea aerului, potrivit Central Pollution Control Board (CPCB).

Nivelul particulelor fine de 2,5 micrograme (PM2.5) a fost de 180 micrograme per metru cub de aer la ora locală 10:00 în Regiunea Capitalei Naţionale Delhi, arată datele CPCB, fiind de trei ori mai mare decât limita admisă în 24 de ore, care este de 60 migrame per metru cub de aer.

Citeşte şi: Reuniunea ruso-americană pentru Tratatul New Start a fost amânată pe termen nelimitat – Black News

Autorităţile indiene au adoptat mai multe măsuri de-a lungul anilor pentru a îmbunătăţi indicele de calitate a aerului în oraş, inclusiv trecerea pe carburanţi mai curaţi a flotei de vehicule folosite de transportul public, stropirea cu apă a teraselor clădirilor şi a străzilor şi controlarea arderilor de lemne şi de deşeuri vegetale în timpul zilelor cu temperaturi scăzute.

Însă experţii spun că aceste măsuri ar trebui să fie aplicate în tot nordul Indiei şi în localităţile din jurul New Delhi, care formează Regiunea Capitalei Naţionale şi care se confruntă la rândul lor cu o calitate slabă a aerului, pentru a controla efectiv poluarea.