DISTRIBUIȚI
EURACTIV

Slovenia, care a relaxat în februarie restricţiile împotriva noului coronavirus, a decis duminică o nouă „închidere” parţială, inclusiv înăsprirea măsurilor la graniţe, având în vedere şi „situaţia alarmantă” din ţările vecine, relatează AFP, potrivit agerpres

Magazinele considerate neesenţiale, instituţiile culturale şi religioase vor fi închise între 1 şi 12 aprilie, adunările vor fi interzise, iar deplasarea limitată la regiunea de reşedinţă.


Citește și : Administraţia Biden, îngrijorată că Beijingul ar putea decide ocuparea Taiwanului

Totodată, firmele sunt îndemnate să adopte telemunca, în măsura posibilităţilor, iar elevii vor rămâne acasă şi vor urma şcoala online.

„Suntem într-o cursă contra cronometru”, a spus premierul conservator Janez Jansa, într-o conferinţă de presă, precizând că se speră la „un impact pozitiv al lockdownului după 12 aprilie”.

De luni, locuitorii din Slovenia nu vor mai putea ieşi din ţară decât cu un certificat de vaccinare sau de imunitate post-infectare.

„Ne aşteptăm la un nivel suficient de vaccinare pentru îngrădirea epidemiei abia în iulie”, a mai spus Jansa.

Premierul a mai adăugat că deocamdată trebuie „luate toate măsurile necesare pentru a ţine sub control propagarea variantei britanice”.

Citește și : Guvernul ungar stabileşte condiţiile pentru prima etapă de eliminare a restricţiilor

Până în prezent, circa 200.000 de sloveni au fost vaccinaţi cu cel puţin prima doză de vaccin anticoronavirus, adică 10% din cei 2 milioane de locuitori ai micii ţări balcanice.

Slovenia este în schimb una din ţările cele mai afectate de pandemie din Uniunea Europeană, raportat la populaţie, cu 193 de decese la 100.000 de locuitori. Numărul raportat de contaminări zilnice a crescut în ultimele săptămâni de la 750 în februarie la 950 în prezent, în contextul în care şi situaţia din ţările din jur, din Balcani şi Europa centrală, s-a înrăutăţit semnificativ, scrie AFP.