DISTRIBUIȚI
UN News - the United Nations

Secretarul general al ONU Antonio Guterres l-a numit pe slovacul Jan Kubis noul coordonator special al Naţiunilor Unite pentru Liban, a anunţat ONU miercuri, informează France Presse, scrie agerpres.

Jan Kubis îi succede danezei Pernille Dahler Kardel.


Citește și : SUA nu au prezentat până acum Rusiei nicio dovadă reală privind presupusa ei ingerinţă în alegerile americane (Riabkov)

Noul său post include responsabilitatea de coordonare a activităţilor echipei ţărilor Naţiunilor Unite în Liban cu guvernul libanez, instituţiile financiare şi donatorii.

Noul coordonator trebuie de asemenea să vegheze la punerea în aplicare corespunzătoare a rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate, care a permis să se pună capăt ostilităţilor dintre Israel şi Hezbollah, având bazele în principal în sudul Libanului, în vara anului 2006.

În cursul carierei sale, Jan Kubis a fost emisar al ONU în Irak între 2015 şi 2018, după care a deţinut funcţii similare în Afganistan între 2011 şi 2015. El a fost de asemenea ministru de externe al ţării sale între 2006 şi 2009 şi secretar general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) între 1999 şi 2005.

Citește și : Migranţii blocaţi în Mediterana au debarcat în Malta, după un acord între opt state UE