DISTRIBUIȚI
BloombergQuint

Zeci de mii de slovaci au manifestat joi, cerând demisia şefului poliţiei, în cadrul unuia din cele mai ample proteste de stradă după asasinarea ziaristului de investigaţii Jan Kuciak, relatează Reuters, conform agerpres.

Kuciak a fost împuşcat mortal acasă la el, împreună cu logodnica sa, la sfârşitul lui februarie. El era specializat în anchete de corupţie.


Citește și : ONU cere Ungariei să pună capăt discursului motivat de ură împotriva minorităţilor și să protejeze migranții

Uciderea ziaristului a declanşat cele mai mari proteste din Slovacia după cele din 1989, care au dus la căderea regimului comunist din fosta Cehoslovacie. Premierul Robert Fico a fost nevoit să demisioneze.

Poliţia nu a furnizat o estimare a numărului de participanţi la manifestaţiile de joi. Site-ul de ştiri Dennik N, preluat de Reuters, estimează că 45.000 de oameni s-au adunat la Bratislava. În martie, înaintea demisiei lui Fico, au fost circa 50.000 de protestatari. Demisia premierului a salvat restul guvernului, a cărui conducere a fost preluată pe 22 martie de vicepremierul Peter Pellegrini.

Acum, organizatorii protestelor cer demisia şefului poliţiei, Tibor Gaspar, modificarea legislaţiei pentru a-l împiedica pe ministrul de interne să aleagă următorul şef şi desfăşurarea unei anchete imparţiale a decesului.

Poliţia a afirmat deja că asasinarea lui Kuciak are legătură cu anchetele sale jurnalistice, iar un procuror a vorbit chiar despre un asasinat la comandă.