DISTRIBUIȚI
About Hungary

Slovacia a aprobat miercuri dezvoltarea şi implementarea unei ”aplicaţii spion” de monitorizare a tuturor telefoanelor mobile din ţară pentru a-i detecta pe aceia care nu respectă carantina menită să combată răspândirea coronavirusului, relatează agenţia EFE, scrie agerpres.

Cu ajutorul acestei aplicaţii, ce are la bază un produs dezvoltat în Republica Cehă vecină, utilizatorii ar urma să fie informaţi despre ”zonele sigure”, libere de coronavirus.


Citește și : ONU îndeamnă la eliberarea urgenţă a deţinuţilor, în contextul pandemiei de COVID-19

Dar, spre deosebire de Republica Cehă, unde este nevoie de consimţământul utilizatorilor, în Slovacia toate telefoanele vor fi monitorizate.

Măsura, controversată din cauza unei posibile interferenţe în dreptul fundamental la viaţă privată, a fost aprobată miercuri de parlamentul slovac în procedură de urgenţă cu o largă majoritate.

Ministrul slovac al Justiţiei, Maria Kolikova, a explicat faptul că decizia aprobată de parlament oferă cadrul legal pentru dezvoltarea unei aplicaţii care să fie folosită în cazul acelora ce nu doresc să colaboreze cu autorităţile pentru a le informa asupra contacţilor lor, precum şi în cazul celor care nu respectă carantina.

De asemenea, aplicaţia va trimite mesaje SMS cetăţenilor care se află ori s-au aflat recent în preajma unei persoane infectate cu coronavirus.

Citește și : Guterres: Pandemia de covid-19 ‘ameninţă întreaga omenire’

Cât despre criticile privind posibile încălcări ale unor drepturi, Maria Kolikova a subliniat că datele acestei aplicaţii vor fi accesibile exclusiv oficiului de sănătate publică, asigurând că guvernul va încerca să prevină abuzurile şi utilizarea aplicaţiei va fi limitată în timp, respectiv până la sfârşitul anului. În condiţiile pandemiei de coronavirus, ”dreptul la viaţă” prevalează în faţa protecţiei datelor personale, a concluzionat ea.

Slovacia are confirmate 216 cazuri de infectare cu coronavirus şi niciun deces până în prezent.