DISTRIBUIȚI

Călătorii din Austria şi Ungaria pot trece din nou frontiera în Slovacia, a anunţat vineri guvernul de la Bratislava, după aproape trei luni de la închiderea graniţei pentru a împiedica răspândirea pandemiei de COVID-19, transmite DPA, potrivit agerpres.

Persoanele din cele două ţări care vin în Slovacia nu vor mai trebui să prezinte certificatul medical care atestă că sunt testate negativ cu noul coronavirus, a explicat premierul slovac Igor Matovic în două conferinţe de presă consecutive, una la frontiera cu Austria şi a doua la cea cu Ungaria.


Citește și: Lego donează 4 milioane de dolari pentru combaterea rasismului

În conferinţa de presă de la graniţa cu Austria, el a rupt în mod simbolic un certificat de COVID-19 care acum nu mai este necesar la trecerea frontierei comune.

De asemenea, nu va mai fi necesară plasarea în carantină la intrarea în Slovacia, ceea ce face ca persoanelor din Austria şi Ungaria să li se aplice aceleaşi reguli cărora li se supun deja, începând de joi, vizitatorii dinspre Republica Cehă. Austria şi-a redeschis deja frontierele din 4 iunie.

În timpul conferinţei de presă de la frontiera cu Ungaria, Matovic a apărut în public fără mască pentru prima dată după 21 martie. ”Păşesc pe teritoriul ungar aici şi deodată simt libertate”, a spus el, după ce a făcut un pas peste graniţă.

Restricţiile privind călătoriile dinspre celelalte ţări vor rămâne în vigoare, dar Slovacia încearcă să se sincronizeze cu redeschiderea mai amplă a frontierelor în Europa de la 15 iunie.

Anterior, guvernul ceh a anunţat că, începând de vineri de la prânz, va redeschide total frontierele cu statele vecine Austria şi Germania.

Citește și: IBIZAGATE: Heinz-Christian Strache spune că a fost DROGAT!

Anunţul a fost făcut pe Twitter de premierul ceh Andrej Babis. Decizia urmează celei prin care, de la miezul nopţii de miercuri spre joi, a fost restabilită libertatea deplină de circulaţie de o parte şi de alta a frontierei cu Slovacia.

În cursul serii de joi, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a anunţat ridicarea restricţiilor de călătorie între Ungaria, Austria, Cehia şi Slovacia începând de vineri de la ora locală 08:00 (06:00 GMT), conform MTI.