DISTRIBUIȚI
euobserver.com

Slovacia va închide de luni majoritatea şcolilor şi va cere populaţiei să rămâne acasă, cu excepţia deplasărilor la lucru, pentru cumpărături esenţiale şi a plimbărilor în natură, într-un lockdown parţial între 24 octombrie -1 noiembrie, care să reducă propagarea coronavirusului, a anunţat joi prim-ministrul Igor Matovic, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Aceasta este ultima cale de a evita un lockdown total pe care multe alte ţări l-au lansat’, le-a spus Matovic reporterilor. ‘Acest val (de epidemie) care a sosit este de 100 de ori mai mare decât primul’, a afirmat el.


Citeşte şi: Pandemia de COVID-19 şi corupţia, printre cele mai aprinse teme la ultima dezbatere Trump-Biden

Majoritatea şcolilor se vor închide pentru o lună începând din ziua de luni, a spus Matovic.

În cele mai afectate patru districte se vor aplica însă reguli de izolare şi mai aspre.

Noile măsuri se vor adăuga restricţiilor deja în vigoare, care interzic servirea în spaţiile închise din restaurante şi funcţionarea teatrelor, piscinelor sau cluburilor de fitness.

Totodată, Matovic a confirmat planurile autorităţilor de a proceda la testarea gratuită la nivel naţional, într-o ţară cu 5,5 milioane de locuitori.

Două campanii de testare vor avea loc în weekend-urile succesive 30 octombrie-1 noiembrie şi 6-8 noiembrie.

Autorităţile vor să stimuleze participarea la testare acordându-le celor care au rezultat negativ exceptări de la unele dintre restricţii.

După prima săptămâni de noi restricţii, care începe sâmbătă, cei care nu pot prezenta un rezultat negativ vor fi supuşi unui lockdown şi mai strict, în timp ce persoanelor cu test negativ li se va permite aceeaşi libertate de mişcare ca şi în săptămâna iniţială.

Citeşte şi: Putin a dispus personal trimiterea lui Alexei Navalnâi în Germania

Guvernul a cumpărat 13 milioane de teste antigen, mai rapide decât testele standard RT-PCR, dar mai puţin precise.

Slovacia a raportat vineri 2.581 de cazuri noi de infectare, cel mai ridicat bilanţ zilnic de până acum. Miercuri, numărul pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19 era de 731 faţă de 424 în urmă cu o săptămână.