DISTRIBUIȚI
dw.de

Criminalului de război croat din Bosnia, Slobodan Praljak, care s-a sinucis miercuri cu cianură la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, îi vor fi organizate funeralii private, conform dorinţei sale, a anunţat sâmbătă avocata sa, Nika Pinter, informează agerpres .

Într-o scrisoare, aflată într-un plic sigilat, trimisă familiei în urmă cu mai mulţi ani şi care urma să fie deschisă în momentul morţii sale, Praljak a scris că doreşte funeralii private. „Scrisoarea nu avea nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat miercuri”, a adăugat Pinter.


France Presse comentează că miercuri, într-o scenă suprarealistă, Slobodan Praljak a înghiţit o fiolă cu otravă în faţa judecătorilor stupefiaţi ai TPIY din Haga, care confirmaseră condamnarea la 20 de ani de închisoare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise de inculpat în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

Citește și : Coreea de Nord a sărbătorit ultima sa lansare de rachetă balistică intercontinentală

Praljak, 72 de ani, a fost transportat de urgenţă la spital, unde a şi murit.

Rezultatele preliminare ale autopsiei au relevat vineri că Praljak a decedat ca urmare a unei insuficienţe cardiace provocate de o concentraţie mare în sânge de cianură de potasiu.

Cotidianul croat Vecernji list a relatat la rândul său că Praljak dorea să fie incinerat în cimitirul Mirogoj, cel mai important din Zagreb, şi ca cenuşa sa să fie împrăştiată.

„Cred că nu voia ca funeraliile sale să se transforme într-o mare adunare, un circ (…) pentru a evita posibile abuzuri” cu scopuri politice, a declarat Pinter, adăugând că „el voia pur şi simplu să fie alături de familia sa”.

Pinter a menţionat că nu ştie când trupul neînsufleţit al lui Praljak va fi repatriat din Olanda.