DISTRIBUIȚI

Postul de televiziune neozeelandez Sky TV a fost amendat pentru difuzarea mai multor imagini din înregistrarea video live făcută de presupusul atacator din Christchurch asupra a două moschei din acest oraş, în martie, informează marţi dpa, potrivit agerpres.

Autoritatea pentru respectarea standardelor în audiovizual din Noua Zeelandă (BSA) a făcut publică marţi decizia sa de a amenda Sky News cu 4.000 de dolari neozeelandezi (aproximativ 2.500 de dolari americani) pentru modul în care aceasta a relatat la 15 martie asupra atacurilor ce s-au soldat cu moartea a 51 de oameni şi cu numeroşi răniţi.


Citește și: Americanii cer Atenei să nu ajute petrolierul iranian din Mediterană

„Deşi întreaga transmisiune merita să fie difuzată şi avea un nivel ridicat de interes public, imaginile în sine aveau un conţinut violent deranjant, care avea potenţialul de a cauza un stres semnificativ publicului şi mai ales familiilor şi prietenilor victimelor şi în general comunităţii musulmane din Noua Zeelandă”, şi-a motivat BSA decizia.

De asemenea, imaginile comportau riscul de a-l glorifica pe presupusul atacator şi de a-i promova mesajele şi nu trebuiau difuzate, a conchis BSA.

Alte trei plângeri care vizau alte transmisiuni televizate se refereau la „fragmente foarte scurte” din înregistrarea live difuzată, precum şi la înregistrări cu victime identificabile în momentul în care acestea erau duse la spital, şi au fost respinse.

Citește și: Mai în glumă, mai în serios, Trump vorbește tot mai des de Groenlanda: ‘Promit să nu fac asta!’

Înregistrarea ofensatoare a fost o retransmisie de pe fluxul web al Sky News Australia, care este o companie separată de platforma TV Sky New Zeeland. La o zi după atac, Sky New Zeeland a anunţat pe Twitter că a scos postul australian de ştiri non-stop de pe platforma sa din cauza înregistrării ofensatoare difuzate de acesta.

La patru zile după masacru, BSA a calificat înregistrarea de la masacrul din Christchurch drept „inacceptabilă”, ceea ce înseamnă că difuzarea sau distribuirea de imagini din aceasta este acum ilegală.