DISTRIBUIȚI

Guvernul francez a decis vineri să trimită 200 de poliţişti şi jandarmi ca întăriri în Guadelupa, teritoriu francez din Caraibe, după patru zile de blocări de drumuri însoţite ocazional de violenţe, în semn de protest împotriva permisului sanitar şi a vaccinării obligatorii a personalului medical împotriva COVID-19, relatează AFP, potrivit agerpres.   

Miniştrii francezi pentru teritoriile de peste mări, Sébastien Lecornu, şi de interne, Gérald Darmanin, au precizat într-un comunicat comun că întăririle vor sosi „în următoarele zile”, condamnând totodată violenţele „cu cea mai mare fermitate”.


Citește și : Două landuri din Austria cer un lockdown naţional

Mobilizarea în stradă, lansată de un grup de organizaţii sindicale şi civice, a fost însoţită de violenţe în ultimele ore. Patru imobile din principalul oraş al arhipelagului, Pointe-a-Pitre, unde multe case sunt din lemn, au fost incendiate în noaptea de joi spre vineri, potrivit pompierilor.

Joi, un baraj de cauciucuri ridicat în zori de manifestanţi în faţa Spitalului Universitar a fost demontat şi reconstruit de mai multe ori de protestatari, iar în final incendiat.

Forţele de ordine au reţinut mai multe persoane, între care un pompier care transporta pneuri către un baraj în flăcări. Joi, un poliţist a fost rănit.

Citește și : La ordinul lui Putin, Rusia evacuează 380 de persoane din Afganistan

De la începutul lui noiembrie, Spitalul universitar se confruntă cu o lipsă de personal. Potrivit conducerii sale, peste 87% dintre angajaţi deţin permis sanitar, dar unii au fost suspendaţi pentru că acesta nu era valabil, la care se adaugă „un val de concedii medicale, prin consemn sindical”.

Joi, acest lucru a împiedicat administrarea chimioterapiilor, a menţionat directorul adjunct Cédric Zolezzi. „Vinovat este acela care a impus obligativitatea vaccinării”, a replicat Sandro Sormain, secretar adjunct al centralei sindicale UTS-UGTG.