DISTRIBUIȚI
UNICEF

Situaţia umanitară din tabăra de refugiaţi din Al-Hol, în nord-estul Siriei, unde sunt reţinuţi femei şi copii ai foştilor jihadişti ai grupării Stat Islamic (SI), este „critică”, a atenţionat miercuri ONG-ul Medici fără Frontiere (MSF), informează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, MSF susţine că 73.000 de persoane sunt închise în această tabără, dintre care 94% sunt femei şi copii. Dintre aceste persoane, 11.000 sunt „originare din ţări terţe”, dintre care 7.000 de copii, ale căror nevoi umanitare elementare nu sunt asigurate.


Citește și : Sebastian Kurz încearcă să ţină pe linia de plutire un guvern minoritar

„Persoanele strămutate duc lipsă de toate. Alimentarea cu apă în tabără este neregulată, numeroase latrine sunt inutilizabile. Nici nevoile de hrană, adăpost şi îngrijiri medicale nu sunt satisfăcute”, asigură ONG-ul.

„Vedem pacienţi suferind de diaree acută severă pentru că infrastructurile sanitare şi alimentarea cu apă sunt insuficiente”, precizează Will Turner, responsabil de programele de urgenţă pentru Siria în cadrul MSF.

„Numeroase femei însărcinate sunt nevoite să nască în cortul lor. Există de asemenea copii care mor în corturi”, adaugă ONG-ul.

Potrivit lui Will Turner, „indiferent de trecut, de naţionalitate, de statut şi de locul de unde vine, fiecare (refugiat) are dreptul să aibă acces la îngrijiri medicale şi la un ajutor umanitar în timp util”. „Odată cu vara ce se apropie, temperatura va începe să crească şi suntem foarte îngrijoraţi de impactul asupra persoanelor care trăiesc în condiţii neadaptate. Situaţia nu va face decât să se agraveze”, a atenţionat Turner.

Citește și : Primarul demis al Istanbulului denunţă ‘minciunile’ folosite pentru anularea victoriei sale