DISTRIBUIȚI
Reuters

Situaţia statului de drept s-a deteriorat semnificativ în Polonia, afirmă Parlamentul European într-o rezoluţie votată joi, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Rezoluţia survine unei dezbateri în care eurodeputaţii şi-au exprimat luni îngrijorarea privind „deteriorarea” situaţiei statului de drept în Polonia, în special în ceea ce priveşte atingerile aduse independenţei judecătorilor, precum şi discriminările faţă de persoanele din comunitatea LGBTI.


Citește și : Polonia vrea un fond UE de cel puţin un miliard de euro pentru stabilizarea Belarusului

Conform criticilor Partidului Lege şi Justiţie (PiS), de când acesta a preluat puterea în anul 2015 a adoptat o serie de reforme judiciare care subminează independenţa instanţelor prin plasarea lor sub controlul guvernului.

Comisia Europeană a activat în 2017 împotriva Poloniei procedura prevăzută în Articolul 7 din Tratatul UE, dar fără ca aceasta să se concretizeze în vreo sancţiune. Pentru ca unui stat membru să-i fie suspendat în virtutea acestei proceduri dreptul de vot în Consiliul UE, este nevoie de acordul unanim al celorlalte state membre.

Parlamentul European ”îşi exprimă îngrijorarea profundă că (…) situaţia statului de drept în Polonia nu doar că nu s-a îmbunătăţit, ci s-a deteriorat semnificativ după declanşarea procedurii cuprinse în Articolul 7”, se arată în rezoluţia adoptată.

Citește și : În ciuda negocierilor de pace, talibanii au ucis 20 de militari afgani

Activişti, opoziţia poloneză şi unii politicieni europeni cer insistent blocului comunitar ca accesarea fondurilor europene să fie condiţionată de situaţia statului de drept. Polonia este una dintre principalele beneficiare ale fondurilor europene.

Eurodeputaţii au mai transmis joi că ei consideră urgentă o lărgire a sferei de aplicare a procedurii declanşate în 2017, pentru a include riscurile clare de încălcare semnificativă a altor valori de bază al UE, în special democraţia şi respectarea drepturilor omului.