DISTRIBUIȚI
Anadolu

Noul coronavirus a ucis peste 573.000 de oameni în lume, relatează AFP, care prezintă noi bilanţuri, noi măsuri, fapte marcante şi ultimele evoluţii ale pandemiei covid-19 în lume, potrivit news.ro .

OMS, ALARMATĂ


Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus a tras un semnal de alarmă, văzând ”prea multe ţări îndreptându-se în direcţia greşită” şi subminând încrederea populaţiilor lor, în lipsa unor mesaje neclare.

Citește și : Preşedintele parlamentului catalan crede că Madridul ‘I-A SPART’ telefonul

”Dacă principiile elementare nu sunt urmate, această pandemie va merge într-o singură direcţie. Va merge din rău în mai rău”, a avertizat el.

REINTRODUCERE ÎN IZOLARE ÎN INDIA

Marele stat Bihar din nordul Indiei a anunţat reintroducerea în izolare – începând de joi, pe o perioadă de două săptămâni – a aproximativ 125 de milioane de locuitori în vederea opririi răspândirii epidemiei covid-19.

Megalopolisul Bangalore (sud) reintră – începând de marţi seara în izolare, pe o perioadă de o săptămână. Transportul public urmează să fie suspendat, iar doar serviciile li magazinele considerate esenţiale rămân deschise.

REIMPUNEREA UNOR RESTRICŢII ÎN CALIFORNIA

Guvernatorul Californiei a dispus reimpunerea anumitor restricţii împotriva pandemiei covid-19, între care o închidere a sălilor restarantelor, unor baruri, saloane de coafură şi locuri de cult.

PESTE 573.000 DE MORŢI

Pandemia s-a soldat cu cel puţin 573.091 de morţi în lume, la peste 13 milioane de contaminări, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP marţi, la ora 11 GMT (14.00, ora României), din surse oficiale.

Statele Unite sunt ţara cea mai afectată, cu cel puţin 135.615 de decese, urmate de Brazilia (72.833), Regatul Unit (44.830), Mexic (35.491) şi Italia (34.967 de morţi).

14 IULIE ÎN ”FORMAT COVID” ÎN FRANŢA

În Franţa, tradiţionala defilare de Ziua Naţională de la 14 iulie a fost înlocuită cu o mini-defilare, în Place de la Concorde, în centrul Parisului, a aproximativ 2.000 de militari, jumătate cât defilează de obicei pe Champs-Elysées.

Într-o rară intervenţie televizată, şeful statului Emmanuel Macron a anunţatcă Franţa urmează să facă obligatorie purtarea măştii în toate locurile publice închise.

MĂŞTI ÎN MAGAZINE ÎN MAREA BRITANIE

În urma unor lungi ezitări, Guvernul britanic a hotărât să impună obligaţia purtării măştilor de protecţie în magazinele din Anglia – începând de la 24 iulie, -, în vederea evitării unei răspândiri a epidemiei.

Potrivit unui studiu al Academiei de Ştiinţe Medicale, un al doilea val al noului coronavirus, în această iarnă, ar putea ucidee până la 120.000 de oameni în spitalele din Regatul Unit – ”cel mai rău scenariu rezonabil”.

RESTRICŢII LA HONG KONG

Din cauza unei accelerări a cazurilor, autorităţile de la Hong Kong au hotărât să impună noi măsuri, inclusiv o interzicere a adunărilor de peste patru persoane şi obligaţia purtării măştii de protecţie în mijloacele de tranport în comun.

Barurile, sălile de sport şi de karaoke, saloanele de înfrumuseţare şi cluburile de noapte, între alte afaceri, urmează să fie închise.

TRAFIC SUSPENDAT ÎN TURKMENISTAN

Turkmenistanul a dispus o suspendare pe o perioadă de o săptămână a traficului feroviar, după ce ţara şi-a multiplicat în ultimele zile măsurile sanitare şi de izolare – însă fără să recunoască existenţa vreunui caz de covid-19.

Citește și : NATO va continua să acorde sprijin Georgiei pentru implementarea reformelor

JAPONIA ACUZĂ CHINA

În ”cartea albă” anuală a politicii în domeniul Apărări, publicată marţi, autorităţile japoneze reproşează Chinei acţiuni de ”propagandă” şi de ”dezinformare” cu privire la covid-19.