DISTRIBUIȚI
Infomobile - w2eu

Situaţia migranţilor din taberele de primire de pe insulele greceşti este explozivă şi în prag de catastrofă, a avertizat joi comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, la finalul unei vizite de cinci zile în regiune, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Situaţia migranţilor, inclusiv cea a solicitanţilor de azil, din insulele greceşti din Marea Egee a evoluat într-o manieră dramatică în cursul ultimelor 12 luni”, a declarat Mijatovic.


Citeşte şi: Tragedie în Pakistan. 65 de oameni AU ARS de VII într-un tren – VIDEO

Ea a solicitat adoptarea unor măsuri urgente pentru a face faţă condiţiilor în care trăiesc mii de persoane.

După vizitele în taberele de pe insulele Lesbos şi Samos, Dunja Mijatovic s-a declarat ”şocată de condiţiile de igienă oribile” în care sunt nevoiţi să trăiască solicitanţii de azil.

”Este o lipsă flagrantă de asistenţă medicală adecvată în aceste tabere, în mare parte suprapopulate, pe care le-am vizitat, unde oamenii aşteaptă cu orele pentru a avea hrană şi a merge la toalete, acolo unde există aşa ceva”, a subliniat reprezentanta Consiliului Europei.

Aproximativ 34.000 de persoane trăiesc în taberele din cinci insule greceşti, cu mult peste capacitatea proiectată, de 6.300 de persoane.

Vezi şi: PRIMELE IMAGINI cu operaţiunea care a dus la eliminarea lui Abu Bakr al-Baghdadi

Taberele de primire din Lesbos şi Samos sunt cele mai aglomerate şi condiţiile de trai au fost denunţate în mai multe rânduri de organizaţiile pentru apărarea drepturilor migranţilor şi refugiaţilor.

”Autorităţile greceşti trebuie să acţioneze rapid, drepturile omului nu sunt respectate. Imaginea este şocantă pentru Europa secolului al XXI-lea”, a subliniat Dunja Mijatovic.