DISTRIBUIȚI
Münchner Sicherheitskonferenz

Situaţia dintre India şi China în regiunea Ladakh din vestul Himalayei este fragilă şi periculoasă, forţe militare fiind desfăşurate foarte aproape una de cealaltă în unele părţi, a declarat sâmbătă ministrul indian de Externe Subrahmanyam Jaishankar, transmite Reuters , scrie news.ro.

Cel puţin 24 de soldaţi au fost ucişi când cele două părţi s-au ciocnit în regiune la jumătatea anului 2020, dar situaţia a fost calmată prin runde de discuţii diplomatice şi militare.


Citește și : Biden: Mandatul de arestare al CPI împotriva lui Putin pentru crime de război este ‘justificat’

În decembrie au izbucnit violenţe în sectorul de est al graniţei nemarcate dintre giganţii asiatici care dispun de arme nucleare, dar nu s-a soldat cu morţi.

”În opinia mea, situaţia rămâne încă foarte fragilă, deoarece există locuri în care trupele noastre sunt foarte apropiate şi, potrivit evaluărilor militare, este destul de periculoasă”, a spus Jaishankar la un veniment organizat de India Today.

Relaţiile dintre India şi China nu pot reveni la normal până când conflictul de la graniţă nu va fi rezolvat în conformitate cu acordul de principiu din septembrie 2020, la care a ajuns cu omologul chinez, a spus el.

”Chinezii trebuie să respecte ceea ce s-a convenit şi au avut probleme cu asta”.

Deşi forţele din ambele părţi s-au retras din multe zone, discuţiile continuă asupra punctelor nerezolvate, a spus Jaishankar.

”Le-am spus foarte clar chinezilor că nu putem avea o încălcare a păcii şi liniştii, nu puteţi încălca acordul şi vrem ca restul relaţiei să continue ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Acest lucru pur şi simplu nu este sustenabil”, a explicat ministrul.

Jaishankar a spus că a discutat situaţia cu noul ministru de Externe al Chinei, Qin Gang, în marja unei întâlniri a miniştrilor de Externe ai naţiunilor G20, găzduită de India în această lună.

În ceea ce priveşte preşedinţia G20 a Indiei în acest an, Jaishankar şi-a exprimat speranţa că New Delhi poate face forumul ”mai fidel mandatului său global”.

Citește și : SUA ‘încurajează’ Turcia să ratifice ‘rapid’ aderarea Suediei la NATO

”G20 nu ar trebui să fie un club de dezbateri sau o arenă doar a nordului global. Trebuie să se capteze toate preocupările globale. Am făcut cunoscut deja acest punct de vedere foarte ferm”, a spus Jaishankar.

Două reuniuni ministeriale G20 care au avut loc în India în ultimele trei săptămâni au fost umbrite de invazia de 13 luni a Ucrainei de către Rusia.