DISTRIBUIȚI

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Bruxelles, pentru a analiza în special modalităţile de detensionare a crizei dintre Grecia şi Cipru, pe de o parte, şi Turcia, pe de altă parte, în legătură cu activităţile de foraj din Mediterana Orientală, notează dpa, potrivit agerpres.

Summitul special al UE fusese programat iniţial pentru 24-25 septembrie, dar a fost amânat ca urmare a faptului că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a intrat în carantină din cauza contactului cu o persoană infectată cu COVID-19. Ulterior, el a fost testat negativ la noul coronavirus.


Citește și : România este din nou arătată cu degetul în raportul Comisiei Europene

”Obiectivul nostru este de a face loc pentru un dialog constructiv cu Turcia în vederea realizării stabilităţii şi securităţii în întreaga regiune şi a asigurării respectării depline a suveranităţii şi drepturilor suverane ale tuturor statelor membre ale UE”, a explicat Charles Michel într-o scrisoarea de invitaţie adresată liderilor ţărilor membre.

Ciprul doreşte sancţionarea Turciei pentru explorările de gaz pe care aceasta le face în zonă, în timp ce alte state membre înclină către o soluţie diplomatică.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală, din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental. Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată vasul de studii seismice Oruc Reis. Turcia afirmă că în prezent nava este retrasă pentru mentenanţa tehnică periodică.

Citește și : Comisia Europeană pune la colţ Polonia şi Ungaria

Potrivit unei surse diplomatice europene, adoptarea unor sancţiuni contra Turciei este improbabilă la summitul care se încheie vineri.

Pe agenda reuniunii la nivel înalt a UE se mai află relaţiile cu China, situaţia din Belarus şi cazul de otrăvire a lui Alexei Navalnîi, dar şi piaţa unică, politica industrială şi transformarea digitală.