DISTRIBUIȚI
afp

Situaţia din jurul Ucrainei începe să arate mai bine, dar un asalt rus asupra ţării vecine nu poate fi exclus, a afirmat joi Jaroslaw Kaczynski, preşedintele Partidului Lege şi Justiţie (PiS), formaţiune aflată la guvernare în Polonia, potrivit thenews.pl. şi agerpres.

Rusia ”îşi foloseşte forţele armate cel puţin pentru a destabiliza Ucraina şi pentru a-i face viaţa grea”, a declarat liderul conservator într-un interviu pentru postul naţional de radio polonez.


Citeşte şi: Biden ar trebui să folosească manualul Războiului Rece pentru a opri amenințarea lui Putin din Ucraina – Black News

Kaczynski, care este şi vicepremier pentru securitate, a subliniat că acţiunile Rusiei în jurul Ucrainei ”sunt inacceptabile în ceea ce priveşte dreptul internaţional şi bunele maniere, însă acest lucru nu înseamnă că totul trebuie să se încheie cu o agresiune armată”.

”Nu sunt convins că Rusia, preşedintele Vladimir Putin şi colaboratorii săi plănuiesc cu adevărat un atac”, a menţionat vicepremierul polonez, adăugând că ‘aceasta este una dintre opţiuni, în funcţie de răspunsul Occidentului”.

Potrivit lui Jarosław Kaczynski, criza actuală a cauzat deja pierderi economice Ucrainei, numeroşi investitori şi diplomaţi şi familiile lor părăsind ţara.

”Întrebarea acum este dacă ruşii vor continua acest joc sau dacă au decis că această fază s-a încheiat”, a mai spus el.

Premierul Mateusz Morawiecki a anunţat miercuri că Polonia se pregăteşte pentru un eventual aflux de refugiaţi dinspre Ucraina în cazul unei invazii ruse. Morawiecki a spus că ţara sa va construi la frontiera estică, lângă Ucraina, o infrastructură pentru primirea de refugiaţi, iar unii dintre aceştia ar putea fi mutaţi ulterior în altă parte.

Citeşte şi: Rusia a reuşit să se facă auzită şi nu caută confruntare, susţine un fost secretar general al OSCE – Black News

Rusia a concentrat peste 100.000 de militari în apropiere de frontiera ucraineană şi cere ca NATO să promită oficial că nu va accepta Ucraina ca stat membru.

Occidentul a ameninţat Rusia cu noi sancţiuni dacă aceasta atacă Ucraina, dar Moscova neagă că are vreo intenţie de acest fel.