DISTRIBUIȚI
Washington Times

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a lansat un puternic apel către autorităţile iraniene de a opri folosirea „nenecesară şi disproporţionată” a forţei împotriva protestatarilor din Iran, într-un discurs în Consiliul drepturilor omului, care dezbate o moţiune vizând lansarea unei anchete asupra situaţiei din Republica Islamică, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

„Ne aflăm în mijlocul unei crize totale a drepturilor omului”, a spus Volker Turk.


Citeşte şi: Susţinători ai lui Bolsonaro cer extratereştrilor să-i ajute să-l răstoarne pe Lula – Black News

„Folosirea nenecesară şi disproporţionată a forţei trebuie să înceteze”, a adăugat acesta, notând că până acum în protestele din Iran au fost ucişi peste 300 de oameni, dintre care peste 40 de copii, iar circa 14.000 au fost arestaţi.

Consiliul ONU pentru drepturile omului dezbate joi o moţiune introdusă de un grup de circa 50 de state, în frunte cu Germania şi Islanda, vizând lansarea unei misiuni de anchetă cu privire la presupusele abuzuri produse în Iran după debutul manifestaţiilor declanşate de la moartea, la 16 septembrie, în custodia poliţiei de moravuri a Mahsei Amini, o kurdă de 22 de ani arestată pentru încălcarea codului vestimentar strict care obligă femeile să poarte vălul islamic în public.

Iranul a făcut lobby împotriva proiectului de rezoluţie şi mai devreme în noiembrie a trimis la Geneva o delegaţie pentru a cere ţărilor să voteze împotriva ei, trimiţând totodată misiunilor diplomatice o serie de documente în acest sens, notează Reuters.

Joi, reprezentanta Iranului în Consiliu a calificat dezbaterea drept „ruşinoasă” şi „şocantă”, acuzând statele occidentale care cer o anchetă de lipsa „credibilităţii morale” pentru a da lecţii ţării sale.

Citeşte şi: El este George Hotz, codificatorul nonconformist căruia Elon Musk i-a cerut să repare Twitter… în 12 săptămâni – Black News

„Drepturile poporului iranian au fost violate de aşa-zişii campioni ai drepturilor omului prin impunerea de sancţiuni unilaterale de către regimul american şi prin punerea în aplicare a acestor sancţiuni crude de către ţările europene, în special Germania, Marea Britanie şi Franţa”, a declarat Khadijeh Karimi.

Pe de altă parte, reuniunea de joi a Consiliului drepturilor omului este văzută şi ca un test al influenţei Occidentului în acest for, după o recentă tentativă eşuată de a pune sub observaţie prestaţia Chinei în ce priveşte drepturile omului, mai menţionează Reuters.