DISTRIBUIȚI

Aproape un sfert din media de informare prezente în China au pagina de internet blocată în această ţară, deşi sunt acreditate, relevă un studiu făcut public marţi, în ultima zi a Conferinţei Mondiale a Internetului organizată în fiecare an de regimul comunist, relatează AFP, potrivit agerpres.

Conform acestui studiu realizat pentru Clubul corespondenţilor de presă străini din China (FCCC), 23% dintre cele 215 media care au o reprezentare permanentă în această ţară nu îşi pot difuza informaţiile şi pe internet, din cauza ‘Marelui Zid Informatic’ instalat de Beijing pentru a bloca orice conţinut considerat indezirabil.


Citește și: Cutremur puternic în Samoa

Numai dintre site-urile instituţiilor media francofone, şapte din 15 sunt blocate (Les Derničres Nouvelles d’Alsace, Le Monde, Le Point, Le Soir, Libération, RFI, Radio Télévision Suisse), adică 46% din total, conform unui calcul al AFP.

În rândul paginilor de internet ale instituţiilor media de limbă engleză, proporţia este de 31% şi include nume mari precum BBC, New York Times, The Guardian sau Washington Post.

Studiul a fost publicat în contextul în care la Wuzhen, în estul Chinei, se încheie a şasea Conferinţă Mondială a Internetului, care reuneşte, potrivit organizatorilor, 15.000 de participanţi din 80 de ţări, însă foarte puţine sunt nume mari din acest sector, spre deosebire de anii precendenţi.

„Autorităţile chineze îşi reiterează frecvent ataşamentul faţă de deschiderea spaţiului cibernetic şi cooperare”, subliniază FCCC într-un comunicat.

„Însă controlul asupra internetului în China serveşte la blocarea unei liste tot mai numeroase de surse de informare mondiale”, se mai arată în comunicat.

Studiul FCCC a fost realizat în colaborare cu site-ul GreatFire.org, un instrument de reperare a site-urilor blocate. Analiza se bazează pe lista instituţiilor media acreditate în China aşa cum a transmis-o Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

Citește și: Sub presiunea protestelor din stradă (VIDEO), premierul libanez anunță reforme majore

Într-un document difuzat la conferinţa de la Wuzhen, regimul a reamintit filosofia sa în domeniul internetului: „Guvernele au dreptul să aplice legi, reglementări, politici şi măsuri care corespund situaţiei lor naţionale (…) pentru a-şi apăra suveranitatea în spaţiul cibernetic”.

Într-un discurs susţinut duminică la deschiderea conferinţei, şeful serviciilor de propagandă ale Partidului Comunist Chinez (PCC), Huang Kunming, a transmis ambiţia ţării sale de a deveni „o mare putere a spaţiului cibernetic”.

Mari nume din acest sector precum Google, YouTube, Twitter, Wikipedia sau Facebook rămân interzise în China.