DISTRIBUIȚI

Pagina de internet a comisariatului federal pentru alegeri din Germania nu a fost „accesibil” decât „în mod limitat”, pentru scurt timp, la sfârşitul lunii august, a declarat miercuri un purtător de cuvânt, exprimând temeri legate de un atac cibernetic cu mai puţin de două săptămâni până la alegerile legislative, potrivit agerpres.  

„La sfârşitul lunii august, site-ul comisariatului federal pentru alegeri nu a fost accesibil decât în mod limitat timp de câteva minute din cauza unei disfuncţionalităţi”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt.


Citește și : Teroristul care a îndoliat Franţa îşi dă drumul la gură: ‘N-a fost nimic personal!’

„Problema a fost analizată, iar conceptele tehnice au fost desfăşurate în consecinţă”, a adăugat el, dând asigurări că „informarea publicului” prin acest site „a fost şi este garantată”.

„Sistemele informatice necesare scrutinului propriu-zis nu au fost afectate, conform unor surse guvernamentale”, citate de publicaţia Business Insider, la originea acestei informaţii. „În jurul serverelor corespunzătoare a fost instalat un important sistem de protecţie”, adaugă Business Insider, care a vorbit totuşi despre un atac cibernetic probabil.

Conform Business Insider, site-ul Bundeswahlleiter.de, unde sunt publicate rezultatele oficiale ale alegerilor, ar fi fost de asemenea „bombardat cu un număr extrem de mare de solicitări”. „Serverele au cedat sub încărcătura de date, iar site-ul a fost temporar indisponibil”, a precizat publicaţia.

Chestiunea este foarte sensibilă în Germania, care se teme de mai multe luni de atacuri cibernetice, desfăşurate în special de Rusia, ce ar perturba scrutinul de la 26 septembrie.

La 9 septembrie, parchetul federal a deschis deja o anchetă privind suspiciuni de spionaj cibernetic asupra unor deputaţi comis de Rusia.

Atacurile i-ar fi vizat în special pe conservatorii cancelarului Angela Merkel şi pe aliatul său din guvern, Partidul Social-Democrat (SPD).

Cele două formaţiuni sunt într-o cursă strânsă, SPD având un avans de câteva puncte procentuale în faţa partidului conservator al cancelarului.

UE şi SUA au acuzat cu regularitate Rusia de tentativă de amestec în alegeri democratice naţionale, lucru pe care Kremlinul l-a respins mereu.

Citește și :  Boris Johnson pregăteşte REMANIEREA guvernului britanic

În Germania, cazurile de spionaj în care responsabilitatea a fost aruncată asupra Kremlinului s-au înmulţi în ultimii ani.

Rusia a fost acuzată în special de un act de piraterie informatică la scară largă ce a vizat în 2015 calculatoarele Bundestagului şi serviciile Angelei Merkel.