DISTRIBUIȚI

Justiţia din Belarus a declarat „extremiste” site-ul şi paginile de pe reţelele sociale ale canalului de televiziune de opoziţie Belsat cu sediul în Polonia, a anunţat marţi Ministerul de Interne belarus, relatează AFP, potrivit agerpres.  

„Resursele de informaţie ale Belsat au fost declarate extremiste”, a precizat ministerul într-un comunicat publicat pe Telegram.


Citește și : Medicii avertizează că pandemia ‘a scăpat din nou de sub control’ în Turcia

Această decizie a fost luată marţi de un tribunal de Gomel (sud-est), sesizat de departamentul de poliţie regional însărcinat cu lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, potrivit aceleiaşi surse.

Decizia priveşte site-ul web al canalului, precum şi paginile sale de pe reţele sociale, în special Facebook şi Instagram.

Împărtăşirea informaţiilor provenind din „surse extremiste” este pasibilă de o amendă, chiar de arestare, a reamintit ministerul.

De luni de zile, regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko încarcerează opozanţi, jurnalişti şi militanţi pentru a reduce definitiv la tăcere contestarea provocată de realegerea sa, considerată frauduloasă, pentru un al cincilea mandat în august 2020.

Săptămâna trecută, Belarus a închis zeci de ONG-uri şi asociaţii belaruse din domenii de la apărarea drepturilor omului şi până la jurnalism.

Citește și : Vaccin sau test obligatoriu pentru funcţionarii municipali din New York

Anterior în luna iulie, o serie de percheziţii şi arestări a vizat presa independentă şi de opoziţie, în timp ce 11 studenţi şi un profesor au primit pedepse grele de închisoare pentru că au demonstrat împotriva puterii.

În februarie, două jurnaliste ale canalului Belsat, Daria Ciulţova şi Katerina Bahvalova, au fost condamnate la doi ani de închisoare, fiind acuzate că au alimentat „tulburările” şi au relatat despre protestele din 2020.