DISTRIBUIȚI
ONU

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a declarat marți la Geneva că persoanele care își părăsesc țările pentru a fugi de războaie și persecuție sunt amenințate de mediul politic ostil, informează site-ul agenției de presă DPA, scrie mediafax.

„În aceste vremuri, când dreptul de azil este atacat, când atât de multe uși sunt închise pentru refugiați și când atât de mulți copii refugiați sunt reținuți și separați de familiile lor, trebuie să le reafirmăm drepturile”, a spus Guterres în cadrul Forumului Global privind Refugiații, desfășurat la sediul ONU de la Geneva.


Citește și : Guvernului angolez a recuperat peste 5 miliarde de dolari sustraşi din visteria statului

Peste 1.000 de reprezentanți guvernamentali și ai mediului de afaceri s-au reunit în cadrul Forumului pentru a discuta despre implementarea unui acord adoptat anul trecut de ONU pentru îmbunătățirea situației refugiaților la nivel global.

„Este timpul să renunțăm la acest model folosit prea des, prin care viețile refugiaților sunt afectate. Ei stau de multe ori blocați în tabere, unde trăiesc de pe o zi pe alta, fără posibilitatea de a evolua sau de a contribui în cadrul societății”, a adăugat Guterres.

În prezent, aproximativ 71 de milioane de persoane au fost nevoite să își părăsească domiciliile din diverse cauze, potrivit datelor Agenției ONU pentru Refugiați. Dintre acestea, aproximativ 25 de milioane de persoane au statut de refugiat în alte țări decât cele de origine.

Citește și : Șapte migranți au murit pe coasta Andaluziei