DISTRIBUIȚI
REUTERS

Sistemul irlandez pentru depistarea celor care au intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu COVID-19 a fost copleşit de o creştere recentă a numărului de cazuri, serviciile de sănătate fiind nevoite să-i sfătuiască pe cei infectaţi să-şi identifice singuri contacţii apropiaţi şi să le spună că trebuie să se testeze, au precizat autorităţile, informează Reuters, potrivit agerpres.

În prima parte a anului, guvernul a angajat sute de persoane pentru a-i contacta rapid pe cei care au fost testaţi pozitiv, a identifica persoanele cu care aceştia au intrat în contact direct în zilele anterioare şi a le spune să se autoizoleze şi să se testeze.


Citeşte şi: România devina miza alegerilor din SUA! Joe Biden va avea ‘de dat o mulţime de explicaţii’

Dar ca urmare a creşterii numărului de infectări care aproape că a triplat media cazurilor pe cinci zile raportate în Irlanda de la începutul lui octombrie ajungând la aproape 1.200 pe zi, numărul oficialilor care să ia deciziile necesare a ajuns insuficient, a precizat Serviciul Naţional pentru Sănătate într-o comunicat trimis miercuri prin intermediul e-mail-ului.

”Am constatat o cerere fără precedent asupra centrelor pentru depistarea contacţilor odată cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri, iar pe parcursul unei săptămâni pur şi simplu nu reuşim să ajungem la toată lumea”, a declarat pentru postul de radio RTE Niamh O’Beirne, responsabilă la nivel naţional pentru testare şi depistare.

Cei mai mulţi dintre cei care au primit un rezultat pozitiv la COVID-19 vineri, sâmbătă şi duminică vor primi recomandarea de a-şi identifica singuri contacţii apropiaţi, de a lua legătura cu aceştia şi de a-i sfătui să se autoizoleze şi să solicite medicului programarea pentru un test gratuit, a mai spus aceasta.

Serviciul Naţional pentru Sănătate, care intenţionează să-şi mărească până la 800 echipa actuală de 400 de angajaţi care se ocupă de depistarea contacţilor, a precizat că funcţionarea sistemului a fost reluată pentru cei care au fost informaţi asupra infectărilor luni.

Citeşte şi: Pandemia grăbeşte transferul muncii de la oameni la roboţi

Ca urmare a creşterii numărului de cazuri, Irlanda a impus luni restricţii pentru prevenirea transmiterii COVID-19, unele dintre cele mai severe din Europa, închizând magazinele neesenţiale, restaurantele şi limitând călătoriile nenecesare.

Marţi, Irlanda înregistrase a 13-a cea mai ridicată rată de infectare dintre cele 31 de ţări monitorizate de Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor, cu 253 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.