DISTRIBUIȚI
SCMP

Valul de contaminări cu varianta Omicron a COVID-19 a „lovit dur” sistemul de sănătate din Hong Kong, care perseverează cu strategia sa „zero-COVID”, a declarat duminică seara şefa guvernului hong-kongonez, Carrie Lam, informează AFP, potrivit agerpres.

Asaltul noii variante foarte contagioase Omicron a făcut să explodeze numărul de contaminări, „a dat o lovitură dură Hong Kong-ului şi a depăşit capacitatea de gestionare a oraşului”, a recunoscut Lam.


Citeşte şi: Cinci angajaţi ai ONU au fost răpiţi în Yemen – Black News

Politica Hong Kong-ului, care constă în spitalizarea oricărei persoane contaminate, chiar şi asimptomatice, sau la izolarea ei într-un centru de carantină, a dus la o congestionare a sistemului de îngrijiri şi la timpi de aşteptare foarte mari. În acest context, spitalele le-au cerut bolnavilor care prezintă simptome puţine sau deloc să rămână acasă în aşteptarea eliberării de locuri.

„Creşterea considerabilă a numărului de cazuri confirmate în ultimele zile a majorat durata de aşteptare pentru admiterea persoanelor testate pozitiv în centre de izolare”, a declarat Carrie Lam, adăugând că guvernul „nu va precupeţi niciun efort pentru a pune în aplicare” strategia actuală de „zero COVID”.

De la începutul pandemiei, Hong Kong a aderat la politica „zero COVID” a Chinei continentale, care constă în eradicarea oricărui început de contaminare datorită unei depistări generalizate, a carantinelor în masă şi a măsurilor de distanţare socială prelungite.

Însă apariţia Omicron pe teritoriul hong-kongonez, la sfârşitul lui decembrie, a dus la apariţia a peste 8.300 de noi cazuri în doar câteva săptămâni, o creştere considerabilă în raport cu cele circa 12.000 de cazuri detectate în aproape doi ani.

Potrivit lui Carrie Lam, China continentală va ajuta oraşul în eforturile sale de depistare şi de plasare în carantină.

Citeşte şi: UE trebuie să se facă respectată de China (ministru francez) – Black News

Săptămâna trecută, oraşul a înregistrat primele sale decese legate de COVID din ultimele cinci luni. Circa 50% din populaţia hong-kongoneză cu vârsta peste 70 de ani nu este vaccinată.

Vineri, unii cercetători au avertizat că până la sfârşitul lui martie oraşul ar putea înregistra până la 28.000 de contaminări zilnice. De la începutul pandemiei, Hong Kong a înregistrat un total cumulat de numai 16.719 de contaminări şi 219 decese.