DISTRIBUIȚI
A view shows the Russian-controlled Zaporizhzhia Nuclear Power Plant during a visit by members of the International Atomic Energy Agency (IAEA) expert mission, in the course of Ukraine-Russia conflict outside Enerhodar in the Zaporizhzhia region, Ukraine, in this picture released September 2, 2022. International Atomic Energy Agency (IAEA)/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale, după ce o mină a fost activată accidental și a degajat, apoi, un nor de fum, arată Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), informează mediafax.

Potrivit CNCAN, sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale.


Citește și : ALERTĂ la Bruxelles! Un plic cu pudră albă a fost găsit la sediul Comisiei Europene

CNCAN menționează că măsurătorile efectuate în România confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

„În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, potrivit sursei citate.

Precizările CNCAN sunt făcute în contextul în care, în perimetrul din jurul Centralei Nuclearoelectrice de la Zaporojie a fost activată accidental o mină, producând o avarie a unui transformator electric, fapt ce a condus la degajarea unui nor de fum. Conform procedurilor, la fața locului a sosit un echipaj de pompieri, care a consemnat absența pericolului.

Citește și : Turcia vrea să trimită mai multe arme Ciprului de Nord