DISTRIBUIȚI
YouTube

Armata SUA a anunţat marţi că a testat cu succes sistemul de apărare antiaeriană Aegis, o realizare importantă care a demonstrat capacitatea Statelor Unite de a contracara eventuale atacuri cu rachetă cu rază medie din partea unor ţări precum Coreea de Nord, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Sistemul terestru Aegis folosit în cel mai recent test a fost echipat cu un interceptor Standard Missile 3 Block IIA (SM-3 IIA), dezvoltat în comun de compania americană Raytheon Co şi de cea japoneză Mitsubishi Heavy Industries Ltd.


Citește și : Premierul Italiei: Marea Britanie trebuie să iasă din Uniunea Europeană într-o manieră ordonată

Potrivit directorului Missile Defense Agency (MDA) al SUA, general-locotenent Sam Greaves, testul a fost unul ‘foarte semnificativ pentru viitorul operaţiunilor de apărare antirachetă multi-rol’.

În cadrul testului, un avion U.S. Air Force C-17 a lansat o rachetă balistică cu rază medie, iar de la Facilitatea din Kauai, din Hawaii, au fost lansate rachete interceptoare, a precizat MDA.

În octombrie, armata SUA a informat că a interceptat cu succes o rachetă balistică cu rază medie folosită ca ţintă.

Pentagonul a primit în august misiunea de a căuta mai multe opţiuni de contracarare a rachetelor nord-coreene prin folosirea radarului şi a mai multor rachete.

Armata explorează posibilitatea ca SUA să adauge un nou nivel de apărare antirachetă pe lângă cele deja existente.

Sistemul SM-3 IIA urmează să echipeze scuturile americane Aegis din România şi Polonia.

Citește și : Rusia: Un fost poliţist şi un fost militar, condamnaţi la muncă silnică pentru ‘trădare’

SUA au dat recent Rusiei un ultimatum de 60 de zile pentru a reveni asupra a ceea ce Washingtonul denunţă a fi o încălcare a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare.

În 2017, Japonia a decis să extindă sistemul de apărare antirachetă cu staţii radar şi interceptoare Aegis ca răspuns la ameninţarea rachetelor nord-coreene.