DISTRIBUIȚI
CNN.com

Canale de apă antice, mai vechi decât piramidele din Egipt, construite de populația indigenă acum mii de ani, au fost descoperite în urma incendiilor din Australia care au mistuit vegetația deasă în statul Victoria, potrivit CNN, scrie mediafax.

Peisajul cultural Budj Bim din Australia, compus din canale, baraje și stăvilare de apă construite din roci vulcanice, este unul dintre cel mai extins și mai vechi sistem de acvacultură, potrivit UNESCO. Construit de tribul Gunditjmara acum mai bine de 6.600 de ani. Acesta este mai vechi decât piramidele egiptene.


Citește și : SUA şi Franţa îşi vor evacua cetăţenii din oraşul chinez Wuhan

Chiar dacă sistemul de acvacultură era cunoscut arheologiilor, fiind adăugat în luna iulie a anului trecut pe lista patrimoniul UNESCO, noi secțiuni au fost descoperite, după incendiile de vegetație din decembrie 2019.

Reprezentantul Gunditjmara, Denis Rose, manager de proiect la organizația non-profit Gunditj Mirring Traditional Owners Aboriginal Corporation a spus, pentru CNN, că sistemul era mult mai extins decât s-a anticipat inițial.

„Când ne-am reîntors în zonă, am descoperit un canal acoperit de iarnă și alte vegetații. Aveam aproximativ 25 de metri lungime, ceea ce este o dimensiune considerabilă”, a explicat Rose.

El a adăugat că noi structuri care par a fi canale de apă și eleșteuri pot fi acum observate pe terenul ars.

Potrivit site-ului organizației neguvernamentale Gunditj Mirring Traditional Owners Aboriginal Corporation, sistemul de acvacultură a fost construit de populația indigenă din roci provenite de la un vulcan din zonă care în prezent este inactiv.

Conform UNESCO, tribul Gunditjmara folosea sistemul că să redirecționeze sau să modifice cursul apei pentru a iriga culturile.

Focul din apropierea parcului național a fost provocat de o lovitură de trăsnet, la finalul lunii decembrie a anului trecut, care apoi s-a extins pe o suprafață de circa 790 de hectare, a spus Mark Mellington de la Departamentul de Combatere a Incendiilor de Pădure din Victoria.

Pentru a proteja patrimoniul, pompierii au colaborat cu localnicii ca să identifice situri culturale importante și combătut focul prin „tehnici cu impact redus”, nu cu utilaje grele, a explicat Mellington.

Citește și : Trump apare într-o înregistrare audio în care ar cere demiterea ambasadorului SUA în Ucraina

Tribul Gunditjmara este doar unul din cele care a locuit în regiunile sudice, ceea ce acum este statul Victoria, potrivit guvernului. Populația era formată din mii de oameni înaintea anului 1800, însă a scăzut dramatic după sosirea europenilor.

Denis Rose a spus că se simte ușurat că incendiile nu au distrus atât de mult regiunea, așa cum s-a întâmplat în alte părți ale Australiei. El speră că va fi o oportunitate de a explora sistemele antice de acvacultură.

„În săptămânile următoare, sperăm să putem face o inspecție amănunțită a patrimoniului cultural pentru a verifica locurile care nu au fost anterior înregistrate. Este important pentru că o oferă o imagine a bogăției culturale a poporului indigen”, a conchis Rose.