DISTRIBUIȚI
Daily Herald

Televiziunea de stat siriană a anunţat vineri un al doilea acord de evacuare dintr-un sector rebel din Ghouta Orientală, în timp ce puterea de la Damasc este pe cale să recucerească ultimele zone deţinute de către insurgenţi în regiunea situată în apropiere de capitală, relatează AFP, conform agerpres.

Acordul prevede transferarea a aproape 7.000 de persoane, combatanţi şi familiile lor, îndeosebi din localităţile Zamalka, Arbin şi Ain Tarma, controlate de către gruparea rebelă Faylaq al-Rahman, care a anunţat joi un armistiţiu în vederea unor negocieri cu Rusia, aliată a regimului sirian.


Citește și : Emmanuel Macron : Otrăvirea agentului Skripal pe teritoriul britanic constituie o „atingere la suveranitatea” UE

Primele evacuări vor avea loc sâmbătă dimineaţa, a precizat televiziunea de stat.

Acordul include şi o parte din cartierul Jobar al Damascului, alipit sectorului deţinut de către gruparea Faylaq al-Rahman.

Combatanţii, care trebuie să abandoneze o parte a armamentului lor, şi familiile lor ar urma să fie evacuaţi către nordul Siriei, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), care a confirmat acordul.

Anunţul referitor la acest acord survine în timp ce sunt în curs de desfăşurare evacuări dintr-un alt district rebel din Ghouta Orientală, deţinut de facţiunea salafistă Ahrar al-Cham.

Potrivit agenţiei oficiale Sana, în total circa 1.500 de combatanţi ai grupării şi 6.000 de membri ai familiilor lor trebuie să părăsească localitatea Harata.

În cursul unei ofensive sângeroase şi devastatoare, lansată pe 18 februarie, regimul lui Bashar Al-Assad, susţinut de Rusia, a recucerit deja peste 80 % din ultimul fief rebel de la porţile Damascului. În urma bombardamentelor zilnice, peste 1.600 de civili au fost ucişi şi zeci de mii au fost nevoiţi să se refugieze, conform OSDO.

Citește și : Ucraina : Nadia Savcenko a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva arestării