DISTRIBUIȚI
AP

Siria a anunţat că apărarea sa antiaeriană a „respins” miercuri avioane de supraveghere israeliene care au survolat regiunea Quneitra din sudul ţării, la patru zile după o serie de atacuri israeliene în Siria în cursul cărora statul evreu a pierdut un avion, relatează AFP.

„Apărarea antiaeriană siriană a respins mai multe avioane de supraveghere israeliene deasupra regiunii Quneitra, obligându-le să părăsească spaţiul aerian” al Siriei, a informat agenţia oficială siriană Sana, potrivit agerpres.


Sâmbătă, Damascul a anunţat că apărarea sa antiaeriană a respins „o nouă agresiune” israeliană asupra unei baze militare din centrul Siriei şi a afirmat că „cel puţin un avion israelian a fost lovit de tiruri”.

Citește și : ATAC armat la un liceu din Florida. Cel puţin 20 de răniți

În aceeaşi zi, Israelul a desfăşurat o serie de atacuri aeriene în Siria, lovind ţinte militare siriene, dar şi „iraniene”, şi pierzând unul din avioanele sale, în cursul celui mai sever puseu de tensiuni care au implicat cele trei ţări în ultimii ani.

Potrivit Israelului, o dronă pilotată de la distanţă de iranieni cu baza în Siria a pătruns în primele ore ale zilei de sâmbătă în spaţiul aerian israelian, unde a fost doborâtă. Ca represalii, aviaţia israeliană a atacat baza „iraniană” de unde fusese lansată drona.

Unul din avioanele israeliene care au participat la operaţiune a fost lovit de apărarea antiaeriană siriană, fapt extrem de rar, după care s-a prăbuşit pe teritoriul israelian.

Aceste ostilităţi au intervenit pe fondul tensiunilor crescânde ce coincid cu noul curs al conflictului din Siria, favorabil regimului condus de preşedintele Bashar Al-Assad. Liderul de la Damasc, duşman al Israelului sprijinit militar de Rusia, este susţinut, de asemenea, de alţi doi inamici ai statului evreu, Iranul şi Hezbollahul libanez, reaminteşte AFP.