DISTRIBUIȚI
Twitter

Statele Unite sunt „optimiste” cu privire la posibilitatea ca kurzii sirieni să fie protejaţi în pofida retragerii Statelor Unite din Siria, garantând în acelaşi timp turcilor „dreptul de a-şi apăra ţara de terorişti”, a declarat sâmbătă, la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite /EAU/), secretarul de stat american Mike Pompeo, citat de AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„Suntem încrezători asupra posibilităţii de a atinge acest dublu obiectiv”, le-a declarat el jurnaliştilor care îl însoţesc în turneul său în Orientul Mijlociu. Mike Pompeo a avut sâmbătă o discuţie telefonică cu omologul sau turc, Mevlut Cavusoglu.


Citește și : Un bărbat înarmat, împușcat mortal într-o școală din statul american Oregon

Anunţul făcut de Donald Trump în decembrie privind retragerea militarilor americani desfăşuraţi în Siria pentru a combate gruparea jihadistă Statul Islamic a fost salutat de către Turcia, dar a slăbit poziţia combatanţilor kurzi care luptă alături de SUA împotriva jihadiştilor.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat să lanseze o ofensivă militară în nordul Siriei pentru a-i alunga pe combatanţii kurzi, membri ai miliţiei Unităţile de apărare a poporului (YPG) pe care Turcia o consideră drept „teroristă”.

De atunci, Mike Pompeo a spus că doreşte să se asigure că „turcii nu îi masacrează pe kurzi”, iar Washingtonul a făcut din protejarea lor o condiţie pentru retragerea americană, suscitând indignarea Ankarei.

Turcia, care se teme de crearea unui embrion al statului kurd la porţile sale, ceea ce ar alimenta ambiţiile separatiste pe teritoriul său, afirmă acum că ofensiva sa ar putea să nu aştepte plecarea soldaţilor americani.

„Recunoaştem dreptul turcilor şi a preşedintelui Erdogan de a-şi apăra ţara de terorişti”, a declarat Pompeo la Abu Dhabi.

Citește și : Confruntări în oraşul-port yemenit Hodeida, în pofida armistiţiului

„Ştim, de asemenea, că cei care au luptat împreună cu noi în tot acest timp, merită, de asemenea, protecţie”, a adăugat el.

„Multe detalii rămân să fie reglementate, dar sunt optimist cu privire la posibilitatea obţinerii unui rezultat bun”: „protejarea turcilor împotriva ameninţărilor teroriste legitime şi evitarea oricărui risc important pentru cei care nu reprezintă o ameninţare teroristă pentru Turcia”, a continuat el.

Întrebat asupra posibilităţii de a face într-adevăr o distincţie în rândul kurzilor din Siria şi în special în cadrul miliţiilor YPG între „terorişti” şi „non-terorişti”, şeful diplomaţiei americane a răspuns: „Da, cred că putem face asta”.