DISTRIBUIȚI
Reuters

Agenţia de presă oficială turcă Anadolu a relatat marţi că SUA au început să construiască două baze în regiunea siriană Manbij şi au trimis întăriri militare în oraşul strategic omonim pe care Ankara ameninţă să-l atace pentru a alunga o miliţie kurdă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Susţinând că se bazează pe ‘două surse locale demne de încredere’, agenţia Anadolu a afirmat că cele două baze vor fi situate în apropiere de satul Dadat, la nord de Manbij.


Citește și : Cazul Skripal : Centrul militar britanic din Porton Down nu a putut să dovedească că agentul neurotoxic Noviciok provine din Rusia

Cele două baze vor fi ridicate, respectiv, la sud şi la sud-est de sat, prin extinderea a două posturi de observare existente deja.

Potrivit Anadolu, SUA au trimis duminică 300 de soldaţi ca întăriri în regiunea Manbij, unde militarii americani acţionează de partea militanţilor din cadrul miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG).

Fost bastion jihadist, Manbij a fost cucerit în 2016 de către Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de YPG şi susţinute de coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Acest oraş din provincia Alep (nordul Siriei), situat la circa o sută de kilometri de frontiera turcă, riscă să devină următoarea piatră de încercare în conflictul sirian, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ameninţând cu regularitate cu declanşarea aici a unei ofensive împotriva miliţiei YPG, considerată ca ‘teroristă’ de către Ankara din cauza legăturilor acesteia cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În iulie 2017, Anadolu a difuzat un articol însoţit de un infografic, despre care afirma că detaliază amplasarea celor 10 instalaţii militare americane în Siria, mergând până la dezvăluirea numărului soldaţilor forţelor speciale dislocate aici.

Pentagonul a criticat vehement apariţia acestui material de presă, autorităţile turce dezminţind orice implicare în aceasta.

Anadolu a difuzat vineri un material detaliat şi însoţit de un infografic, conform căruia 100 de membri ai forţelor speciale franceze sunt detaşaţi la cinci ‘baze militare’ în zonele controlate de kurzi în nordul Siriei.

La solicitarea AFP, purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatei franceze a refuzat orice fel de comentariu pe această temă.

Publicarea materialului de către Anadolu survine într-o perioadă de tensiuni franco-turce. Ankara i-a reproşat preşedintelui francez Emmanuel Macron că a propus o ‘mediere’ între Turcia şi FDS, după ce liderul de la Elysee a primit o delegaţie a acestora săptămâna trecută.

Citește și : Rusia a adus un omagiu victimelor atentatului comis în metroul din Sankt Petersburg