DISTRIBUIȚI
Council on Foreign Relations

Organizaţia Statul Islamic (SI) a răpit aproximativ 30 de femei şi copii din minoritatea druzilor din Siria, în provincia Suwayda, săptămâna trecută, într-un asalt sângeros al acestei grupări ultraradicale responsabile de atrocităţi teribile, relatează AFP, potrivit news.ro .

SI a lansat pe 25 iulie o serie de atacuri coordonate, inclusiv atentate sinucigaşe, contra oraşului Suwayda (sud), capitala provinciei cu acelaşi nume, şi altor localităţi, soldate în total cu peste 250 de morţi, unul dintre bilanţurile cele mai mari de la începutul războiului în Siria, în 2011, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).


Citește și : Marea Britanie: Guvernul May se opune organizării unui nou referendum privind apartenenţa la Uniunea Europeană

În timpul retragerii din zone atacate, jihadişti au răpit ”36 de femei şi copii”, a anunţat luni SOHR. Potrivit ONG-ului şi unui site local, Suwayda24, este vorba despre 20 de femei şi 16 copii.

Însă numai 30 de femei şi copii se află în continuare la SI, a declarat directorul SOHR Rami Abdel Rahman. ”Patru femei au reuşit să fugă, iar două sunt moarte, una ucisă prin împuşcare, cealaltă probabil din cauza epuizării”.

Potrivit Suwayda24, femeile şi copii au fost luaţi ostatici în satul Shabke, în estul provinciei Suwyda, la marginea deşertului.

Ei au fost duşi în regiuni deşertice, la limita de nord-est a provinciei, unde SI este în continuare prezent, a declarat o sursă locală.

Controlată în bună parte de regimul lui Bashar al-Assad şi dominată de minoritatea druzilor, Suwayda a fost relativ ocolită de războiul din Siria.

NEGOCIERI

Negocieri, implicând demnitari religioşi ai comunităţii druzilor, o confesiune derivată din islamul şiit, sunt în curs în vederea eliberărtii ostaticilor, au declarat pentru AFP surse locale.

”SI comunică prin telefon cu familiile femeilor răpite, le trimite forografii şi înregistrări video”, a declarat pentru AFP jurnalistul Nour Radwan, care conduce Suwayda24.

Jihadiştii cer eliberarea de către regim a deţinuţilor afiliaţi SI, bărbaţi şi femei, dar şi oprirea ofensivei puterii de la Damasc contra unei grupări cu legături cu SI în provincia vecină, Deraa, potrivit lui Radwan.

Suwayda24 a publicat o înregistrare video despre care spune că în ea apare una dintre ostatice, în care se reclamă concesii de la regim.

AFP nu a fost în măsură să autentifice înregistrarea video, care a fost pusă în circulaţie pe reţele de socializare. Însă locuitori din Suwayda contactaţi de AFP au identificat victima şi au confirmat că făcea parte dintre persoanele răpite.

Citește și : Numărul migranţilor ilegali care încearcă să ajungă în Europa via Turcia a crescut cu 60% în 2018

În satul Shabke, ”majoritatea locuitorilor sunt agricultori care au doar puşti de vânătoare, deci a existat puţină rezistenţă” la asaltul din 25 iulie, potrivit lui Radwan.

SI nu a menţionat această răpire şi nici nu a difuzat înregistrări video pe platforme de comunicare obişnuite.

În afară de femei şi copii, ”17 bărbaţi din regiune sunt în continuare daţi dispăruţi”, a anunţat Abdel Rahman.

ATROCITĂŢI

După o ascensiune fulgerătoare în 2014 şi cucerirea unor vaste teritorii în Siria şi Irakul vecin, SI a fost izgonit din toate centrele urbane din cele două ţări.

În Siria, organizaţia păstrează câteva sectoare sub controlul său – mai puţin de 3% din teritoriu -, însă reuşeşte să comită atentate deosebit de sângeroase.

În timpul ocupării unor vaste porţiuni din teritoriile sirian şi irakian, SI a comis atrocităţi teribile – violuri, răpiri, epurare etnică, crucificări, sclavie, între altele. Gruparea a ucis, de asemenea, mai mulţi ostatici străini, în Siria.

În februarie 2015, jihadişti au răpit peste 220 de creştini asirieni în regiunea Tall Tamer, în nord-estul Siriei, după care i-a eliberat în mai multe etape, potrivit SOHR.

Iar în Irak mii de femei şi adolescente, mai ales din minoritatea yazidi, au fost supuse unor abuzuri oribile de SI – violuri, răpiri şi sclavie, potrivit ONU.

În provincia Deraa, forţe ale regimului şi-au continuat înaintarea în ultima redută controlată de SI, potrivit agenţiei oficiale Sana.

Puterea a reuşit, de la jumătatea lui iunie, să recucerească imensa majoritate a provinciilor Deraa şi Quneitra, în sud, prin bombardamente sângeroase şi acorduri de capitulare impuse rebelilor.

Războiul complex din Siria s-a soldat cu peste 350.-000 de morţi.