DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Siria se confruntă cu cel mai grav nivel de insecuritate alimentară de la izbucnirea războiului civil, a transmis vineri ONU, care a atras atenţia că livrările esenţiale de ajutoare vor fi puse în pericol în cazul închiderii graniţei, relatează DPA, potrivit agerpres

„Per total, nivelurile de insecuritate alimentară din Siria sunt cele mai mari de la începutul conflictului. Astăzi, un număr estimativ de 12,4 milioane de sirieni se confruntă cu insecuritate alimentară, iar asta înseamnă că aproape 60% din populaţie nu ştie ce va mânca mâine”, a transmis Programul Alimentar Mondial (PAM).


Citește și : Putin susține consolidarea dialogului cu UE

„Este vorba de o creştere de 4,5 milioane de persoane în doar un an”, a atras atenţia PAM, care cere o prelungire a acordului de la nivelul ONU de a permite transportul de ajutoare către regiunile siriene care nu sunt controlate de guvern, prin Turcia.

„Sunt în joc milioane de vieţi”, a spus purtătorul de cuvânt al PAM, Tomson Phiri.

Acordul transfrontalier urmează să expire la 10 iulie, dacă nu va fi prelungit. Cu toate acestea, Rusia, unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a spus că susţine închiderea ultimului punct de trecere a frontierei pentru transporturile de ajutor.

Moscova vrea în schimb ca transporturile să fie direcţionate prin Damasc, care este controlat de Bashar al-Assad.

Conform PAM, mulţi oameni au fost strămutaţi în Siria de mai multe ori şi au rămas fără bani de mâncare. Preţurile la alimente sunt tot mai mari şi au crescut cu 247% numai în ultimul an, a adăugat PAM.

Citește și : Un britanic a fost diagnosticat cu COVID-19 timp de 305 zile (VIDEO)