DISTRIBUIȚI
Daily Mail

Cel puţin 30 de civili au fost ucişi sâmbătă în raiduri aeriene asupra localităţii siriene Zamalka, în enclava rebelă Ghouta Orientală, ţinta unei ofensive devastatoare a regimului lui Bashar Al-Assad, a indicat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), citat de AFP, potrivit agerpres.

OSDO nu a fost în măsură să stabilească dacă raidurile au fost întreprinse de aviaţia regimului sau de cea a aliatului său rus, în timp ce ofensiva puterii de la Damasc a permis cucerirea a 70 % din bastionul rebel de la porţile capitalei.


Citește și : Filipine : Cel puţin zece persoane au murit după ce un avion s-a prăbușit peste o casă

Potrivit OSDO, peste 150.000 de civili au părăsit oraşul Afrin începând de miercuri pentru a scăpa de ofensiva forţelor turceşti, lansată pe 20 ianuarie, împotriva unei miliţii kurde din regiunea din nord-vestul Siriei.

”Toată noaptea trecută au avut loc lupte violente la periferia de nord a oraşului, forţele turceşti şi aliaţii lor sirieni încercând să pătrundă în oraş”, a precizat OSDO.

Oraşul Afrin, unde locuiau circa 350.000 de persoane, este aproape încercuit, cu excepţia unui culoar care le permite locuitorilor să părăsească localitatea prin sud, către teritorii controlate de kurzii sirieni sau de regimul lui Bashar Al-Assad.

Obiectivul ofensivei lansate de către Turcia este de a alunga de la frontiera sa miliţia kurdă YPG /Unităţile de apărare ale poporului), considerată drept grupare ”teroristă” de către Ankara, dar care este un aliat preţios al Washingtonului în lupta împotriva grupării Stat Islamic.

Vineri seara, 16 civili, inclusiv două femei însărcinate, au fost ucişi într-un raid aerian al Turciei care a lovit principalul spital din oraşul Afrin, a indicat OSDO.

Potrivit DPA, armata turcă a dezminţit că a bombardat spitalul din Afrin, calificând informaţiile drept false. ”Operaţiunea Ramura de Măslin are loc într-un mod care nu dăunează civililor/persoanelor nevinovate şi împrejurimilor”, a scris armata turcă pe Twitter.

Citește și : Franţa, Germania și Marea Britanie propun noi sancţiuni vizând Iranul