DISTRIBUIȚI
AFP

Cel puţin 15 persoane au fost ucise sau rănite miercuri în două explozii care au avut loc în enclava siriană Afrin (nord), a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

Potrivit OSDO, se crede că una dintre explozii ar fi fost provocată de un vehicul-capcană în centrul Afrinului. Nu se cunoaşte însă cauza celei de-a doua explozii.


Citește și : Kievul se teme de un atac cibernetic masiv comandat din Rusia

Cele două explozii au survenit la câteva ore după izbucnirea unor lupte între grupările rebele care controlează Afrinul, a precizat OSDO.

Nu a fost revendicată până în prezent responsabilitatea pentru explozii şi nu se cunoaşte dacă victimele sunt combatanţi rebeli sau civili.

Militanţii susţinuţi de Turcia au preluat în martie controlul întregului Afrin, după lupte cu miliţiile kurde YPG, care controlau enclava cu populaţie predominant kurdă, situată în partea de nord a Aleppului.

După luarea cu asalt a Afrinului, multe familii siriene kurde s-au refugiat în zone kurde din apropiere şi în oraşe controlate de guvern, în contextul unor relatări referitoare la discriminarea practicată de către rebeli împotriva locuitorilor din Afrin.

Citește și : Mitt Romney, critic virulent al lui Trump, şi-a asigurat un loc în Senatul american

Turcia a lansat o ofensivă, denumită ”Ramura de măslin”, pentru a-i îndepărta pe kurzi din Afrin, deoarece Ankara consideră YPG drept o grupare teroristă, din cauza legăturilor sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este şi el catalogat drept organizaţie teroristă în Turcia.