DISTRIBUIȚI

Miliţiile kurde YPG au anunţat joi că mai mulţi luptători s-au retras din cartiere din Alep, ceea ce a permis forţelor guvernamentale siriene să recucerească partea de est a oraşului, informează Reuters. YPG ocupa din 2016 zonele respective, controlate anterior de rebelii sirieni.

Comandantul YPG din Alep, Furat Khalil, a transmis agenţiei că acum kurzii se concentrează asupra apărării împotriva armatei turce, în provincia vecină Afrin. Acolo, combatanţii care susţin guvernul de la Damasc se desfăşoară începând de marţi pe linia frontului, dar Nouri Mahmoud, purtător de cuvânt al YPG, a declarat joi că ar fi necesar sprijinul armatei propriu-zise. Ajutorul de până acum nu are amploarea necesară pentru a pune capăt „ocupaţiei turce”, iar „armata siriană trebuie să îşi facă datoria (…) de a apăra frontierele Siriei”, a insistat el, conform agerpres.


Reuters apreciază că o decizie a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, de a trimite armata în provincia Afrin ar duce la declanşarea unei confruntări pe scară mai largă cu Turcia. Agenţia reaminteşte că surse de la Ankara, un comandant pro-guvernamental din Siria şi oficiali kurzi au afirmat recent că Rusia a intervenit pentru a evita o astfel de decizie la Damasc.

Citește și : Turcia : Principalul partid prokurd cere oprirea ofensivei împotriva YPG în Afrin