DISTRIBUIȚI
Reuters

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat marţi că a trimis experţi pentru a ancheta un presupus atac chimic cu clor în noiembrie la Alep, un oraş sirian aflat sub controlul forţelor regimului de la Damasc, relatează AFP, potrivit agerpres.

OIAC a precizat că monitorizează situaţia de la data atacului, 24 noiembrie 2018.


Citește și : SUA au emis noi sancţiuni împotriva Venezuelei

Damascul a cerut oficial OIAC, care are sediul la Haga, să deschidă o anchetă asupra acestei drame care a provocat circa o sută de cazuri de sufocare şi a determinat ca represalii raiduri ale Rusiei, aliată a regimului sirian.

La începutul lunii decembrie, a echipă de experţi ai OIAC a fost desfăşurată în Siria pentru a aduna informaţii suplimentare, înainte ca misiunea de anchetă a acestei organizaţii să fie trimisă la începutul lunii ianuarie „pentru a stabili mai bine faptele în legătură cu acuzaţiile”, a precizat OIAC într-un comunicat.

Anchetatorii organizaţiei continuă să colecteze şi să analizeze informaţiile în mod independent şi vor transmite concluziile statelor membre, a adăugat OIAC, fără a oferi o dată.

La două zile după atac, OIAC a anunţat că va analiza condiţiile de securitate de la faţa locului înainte de a deschide o eventuală anchetă. Organizaţia a spus că pentru asta face apel la Departamentul de Securitate al ONU.

Citește și : Vulcanul Manam din Papua Noua Guinee a erupt

Autorităţile siriene au acuzat ‘grupuri teroriste’ – o formulare obişnuită a regimului care nu face distincţie între jihadişti şi rebeli – că au vizat Alepul. Ca represalii, avioane ale armatei ruse au efectuat raiduri, primele în ultimele peste două luni.

O importantă coaliţie de rebeli a negat atunci orice implicare în atacul comis în această metropolă din nord, autorităţile siriene şi aliatul lor rus vorbind despre o posibilă folosire a ‘clorului’.

Siria este răvăşită din 2011 de un război care a făcut peste 360.000 de morţi.